Íjász-felszerelés

[tdc_zone type=”tdc_content”][vc_row][vc_column][tdm_block_inline_text description=”JTNDaDElM0UlQzMlOERqJUMzJUExc3olMjBGZWxzemVyZWwlQzMlQTlzJTNDJTJGaDElM0UlMEFFZ3klMjBrZXpkJUM1JTkxJTIwc3olQzMlQTFtJUMzJUExcmElMjBheiUyMCVDMyVBRGolQzMlQTFzemF0YmFuJTIwbmFneW9uJTIwc29rJTIwb2x5YW4lMjBraWZlamV6JUMzJUE5cyUyMHRhbCVDMyVBMWxoYXQlQzMlQjMlMkMlMjBhbWklMjAlQzMlQjZzc3plemF2YXJoYXRqYSUyMC0lMjBlemVrJTIwdGlzenQlQzMlQTF6JUMzJUExcyVDMyVBMXJhJTIwaWd5ZWtlenQlQzMlQkNuayUyMCVDMyVCNnNzemVzemVkbmklMjBtaW5kZW4lMjBvbHlhbiUyMGVsZW1ldCUyQyUyMGFtaSUyMHN6JUMzJUIzYmElMjBrZXIlQzMlQkNsaGV0Lg==” display_inline=”yes”][td_block_text_with_title custom_title=”Kifutó”]

A tradicionális íjakat leszámítva gyakorlatilag minden íjon megtalálható a kifutó. Ez az eszköz arra hivatott, hogy a vessző pontosabb kivezetését segítse – míg a történelmi íjaknál a kézfejen fut ki a vessző, addig az úgynevezett középlövő íjaknál ezen az eszközön. Ennek egyik fő előnye, hogy mindig ugyan abban a pozícióban van, a kézfejünkkel ellentétben, amit főként kezdő íjászok hajlamosak lövésenként fentebb-lejjebb helyezni – ez pedig a pontosság rovására megy.Íjtípusonként eltérőek ezek a kifutók: a vadászreflex íjakhoz főként műanyag, gumis kifutót használnak, míg a barebow-sok és az olimpiások rugós oldaltámasszal (Bergerrel) felszerelt darabokat. A csigás íjászok szintén egy harmadik kategória, amin belül számos alkategória is létezik: pengés kifutó, ami gyakorlatilag egy laprugó elvén működik; lebukós kifutó, amit a segédkábel vagy a kar a lövés pillanatában leránt a vessző alól; vadász kifutók, amik fő kialakítási ismérve, hogy sokszor több irányból érintkeznek a vesszővel (pl. oldalról-felülről is, vagy teljesen körbeveszi egy szőrkefe), ezzel segítve, hogy a vessző cserkelés közben ne eshessen le a kifutóról. Mindnek vannak előnyei – hátrányai, érdemes több típust megvizsgálni, kipróbálni.

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Berger”]

Másnéven rugós oldaltámasz. Ez a modern kifutók egyik tartozéka, főként a barebow-sok és az olimpiai reflex íjjal lövők használják. Működésének lényege, hogy a lövés kezdetekor a vesszőben fellépő oldalirányú hullámmozgást (az úgynevezett íjász paradoxont) kompenzálja és így pontosabbá tegye a lövéseket. Fontos a jól beállított berger, mivel ha túl kemény, akkor nem tudja elnyelni ezeket a hullám-ütéseket és a vesszőt el fogja téríteni; ugyan ez a helyzet a túl lágy bergerrel is: túlságosan benyomódik, tehát gyakorlatilag szabadon “hullámzik” a vessző.

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Stabilizátor”]

Az íjra szerelt stabilizátoroknak több funkciójuk is van:

  • segítenek az íj pontos egyensúlyának beállításában;
  • csökkentik a célzás közbeni célkép mozgását – ez főként az irányzékos íjaknál érződik, egy jól kisúlyozott, jól beállított stabilizátorokkal szerelt íj sokkal kisebb mozgást végez a célterületen;
  • Elnyeli a lövés közben fellépő rezgéseket.

Méretét tekintve sok típus található meg a piacon, vásárlás előtt érdemes az adott íjra alkalmazott szabályokkal is tisztában lenni, mert nem minden íjtípusra szerelhető fel bármekkora stabilizátor.Ennél is fontosabb, hogy a barebow kategóriában csak az úgynevezett súly rögzítése engedélyezett (kivétel ez alól az IFAA szabályrendszer). Ezek a súlyok gyakorlatilag a középrészhez rögzített tömör, főként fémből készült elemek, amik nem tartalmazhatnak rezgéscsillapító elemet.

[/td_block_text_with_title][td_block_ad_box spot_img_horiz=”content-horiz-center” spot_id=”custom_ad_1″ spot_code=”JTNDc2NyaXB0JTIwYXN5bmMlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnBhZ2VhZDIuZ29vZ2xlc3luZGljYXRpb24uY29tJTJGcGFnZWFkJTJGanMlMkZhZHNieWdvb2dsZS5qcyUyMiUzRSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRSUwQSUzQ2lucyUyMGNsYXNzJTNEJTIyYWRzYnlnb29nbGUlMjIlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjBzdHlsZSUzRCUyMmRpc3BsYXklM0FibG9jayUzQiUyMHRleHQtYWxpZ24lM0FjZW50ZXIlM0IlMjIlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWFkLWxheW91dCUzRCUyMmluLWFydGljbGUlMjIlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWFkLWZvcm1hdCUzRCUyMmZsdWlkJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1hZC1jbGllbnQlM0QlMjJjYS1wdWItNzM5NjI5NDA2ODc5NTc4NiUyMiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtYWQtc2xvdCUzRCUyMjQ2NzIyMTQwMDQlMjIlM0UlM0MlMkZpbnMlM0UlMEElM0NzY3JpcHQlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjAoYWRzYnlnb29nbGUlMjAlM0QlMjB3aW5kb3cuYWRzYnlnb29nbGUlMjAlN0MlN0MlMjAlNUIlNUQpLnB1c2goJTdCJTdEKSUzQiUwQSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRQ==”][td_block_text_with_title custom_title=”Tab és kesztyű”]

A kézi oldást teszi kényelmesebbé. A tab gyakorlatilag egy bőrdarab, amit gyakran puha szőrrel borítanak be. Fő funkciója, hogy védje az ujjbegyeket az ideg dörzsölésétől és simábbá tegye a lövéseket. Azoknál, akik stringwalking technikával lőnek, van még egy funkciója: nekik a tabra van felvarrva az “irányzékuk” is, mivel az azon lévő öltéseket használják az aláfogás mértékének kiszámítására. A tabot a középső ujjra szokták húzni egy kis hurok segítségével. Két alapvető típust különböztetünk meg, ami a lövésstílustól függ: az úgynevezett apacs fogású és a mediterrán fogású tabot. Előbbinél a mutatóujj a vessző fölött, míg a középső és gyűrűs ujj a vessző alatt helyezkedik el. Ezeket a fajta tabokat és lövési módot használják az olimpiai íjászok is. Ezeknél a taboknál sokszor találkozhatunk úgynevezett ujjtámasszal is, ami a mutatóujjat “tartja el” a többitől, de a komolyabb darabokon hüvelyk és kisujj támasztékkal is találkozhatunk. A mediterrán, vagy más néven aláfogásos tab esetében mind a három ujj a vessző alatt helyezkedik el – ezt használják a stringwalking technikával lövők is.A kesztyű annyiban tér el a taboktól, hogy itt a három lövő ujjunkra húzott “kesztyűujj” védi az ujjakat a dörzsöléstől. Az ujjakat általában egy szíjjal rögzíthetjük a csuklónkhoz.

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Elsütő”]

A csigás íjaknál használt oldószerkezet. A csigások nem közvetlenül puszta kézzel húzzák az ideget, hanem egy mechanikai szerkezetet akasztanak rá az idegre, amit vagy a kezükben fognak (marok elsütők) vagy egy szíjjal van a csuklójukra rögzítve (csuklószíjas elsütők).A legáltalánosabb elsütők esetében egy gomb megnyomására nyílik az elsütő, ami útjára engedi az ideget. Ezen felül vannak olyanok, amik a hátfeszültség okozta mozgásra oldanak el, ezeket hívjuk backtension típusú elsütőnek.Az elsütő fő feladata természetesen a pontosabb lövés kivitelezése, de ettől függetlenül ne gondolja senki, hogy elsütővel nem lehet oldáshibát elkövetni: ezzel talán még nagyobbakat lehet produkálni, ha nem figyel oda a lövő.

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Kattintó”]

Kezdő olimpiai íjászoknál gyakran leszedik az edzők ezt az eszközt, mivel a helytelen használat több kárt tud okozni, mint hasznot. A lényege ennek a felszerelésnek, hogy fix húzáshosszt és ritmust biztosít jó kezekben az íjász számára. A vesszőt húzás közben egy fém lapka alatt húzza át az íjász, és amikor “áthúzta a kattintó alatt”, akkor az egy, az íj középrészére szerelt lapnak csapódik, jelezve az “oldási engedélyt” és azt, hogy abban a pillanatban tökéletes a húzáshossz.

 

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Irányzék”]

Az olimpiai és a csigás íjakon is megtalálható, célzást segítő eszköz. Természetesen a két íjtípuson más típus található meg – valamint csigás íjon belül is több fajta létezik. Ami egységes mindben, hogy két részből állnak: egy irányzékszárból, ami távtartóként működik az íjász és maga az irányzék között, ami a másik része. Egy típustól eltekintve ezeken az irányzékszárakon van az állító menet, amivel a cél távolságának megfelelően lehet az irányzékot fel-le állítani.

  • Olimpiai irányzék: egy apró kis pöttyöt kell elképzelni egy általában négyzetes vagy kör alapú házban. Ezt a pöttyöt “helyezik rá” a célfelületre. Az IFAA szabályrendszer leszámítva sehol se engedélyezett a nagyítólencse elhelyezése az irányzékban.
  • Csigás vadászirányzék: általában 3-5, előre beállított fix irányzéktüske található ezekben az irányzékokban. Ezek a tüskék fix távokra vannak belőle, a köztük lévő távolságokat közöléssel lövik. Ennek a típusnak nincs állítási lehetőség a szárán a távolság függvényében, még a vadászat/verseny előtt be kell állítani a távolságokat.
  • Scope-os irányzék: az olimpiaihoz hasonlóan egy irányzéktüske (vagy pötty) található benne, a különbség, hogy ezekben az irányzékokban szinte minden esetben található egy nagyítólencse, ami “közelebb hozza” a célt. Ennek természetesen hátránya is van, mivel rossz fényviszonyok között nehezebb vele a lövés, valamint a kéz mozgását is láthatóbbá teszi. Több méretű nagyítás létezik, 4-8x között van a legtöbb.

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Peep”]

A csigás íjakon, az idegen található “nézőke”. Lényegében a célra való fókuszálást segíti elő, leszűkíti a látóteret. Ezen felül fő feladata egy extra fixpontként való működése is azáltal, hogy az íjász a peep karimáját “össze tudja illeszteni” az irányzék keretével.A scope-os irányzékkal lövők sokszor használnak tisztító lencsével szerelt peep-et, amire a nagyobb erősségű lencséknél van szükség a tisztább kép elérése érdekében.

 

[/td_block_text_with_title][td_block_text_with_title custom_title=”Csuklószíj, ujjhurok”]

Segíti az íjászt, hogy ne kelljen fognia az íjat a lövéskor, csak támasztania azt. Ha rámarkolunk az íjra, akkor garantáltan bele fogunk csavarni, ami pontatlansághoz vezet. Ezt segít elkerülni a csuklószíj vagy az ujjhurok. A lövés pillanatában megfogja az íjat, hogy az ne essen ki a kezünkből – mint egy biztonsági öv.

 

[/td_block_text_with_title][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi “íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a