Szakág- és íjtípus rasszizmus: LE VELE!

Szakág- és íjtípus rasszizmus: LE VELE!

2016. 10. 21. 5 Írta Balou

Tudom-tudom, kicsit hatásvadász a cím, de nem véletlenül! Egy olyan témát szeretnék most boncolgatni, ami valószínűleg az előző, Alkohol az íjászatban témához hasonlóan meg fogja osztani az íjászokat. Ez pedig a szakági és íjtípus rasszizmus. Ha megoldással nem is tudok szolgálni, reményeim szerint legalább beszélünk róla és talán kialakul valamiféle párbeszéd. Álljon itt ez a cikk itt úgy, mint egyfajta gondolatébresztő…

Mióta csak belecsöppentem az íjászatba (ez, ha jól számolok, pont idén ősszel lesz 10 éve), azóta hallok versenyeken, összejöveteleken olyanokat, hogy “szárazfások”, “hülye csigások”, “műtősök” (pályaíjászok), “játszótéri rambók” (vadászíjászok), stb. Ezzel nincs gond, amíg ismerős társaságban viccelődik vele az ember, azonban figyelembe kell venni, hogy szerencsére az íjászok száma napról napra növekszik! Ez egyben azt is jelenti, hogy sok az első bálozó, aki nem biztos, hogy veszi a lapot!

Miért veszélyesek ezek a kijelentések?

Egyszerű: azért, mert egy újonc – vagy ismeretlen egyén – számára ezek a kijelentések akár sértőek is lehetnek és olyan sztereotípiák melegágyai lehetnek, mint pl. az “XY egyesület tagjai mind bunkók”, vagy az “ABC szakágban versenyzők sznobok”. Nem hiszem, hogy bárkinek is szüksége lenne ilyen bélyegekre.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen csípősebb megjegyzéssel (mint pl. hogy a barebow az íjászat zsákutcája) akár el is lehet venni egy kezdő kedvét az íjászattól – ez pedig nem hiszem, hogy bárkinek is célja volna!

És nem, szerintem az nem elfogadható reakció erre, hogy “de nem kell mindent komolyan venni meg megsértődni”! Egyáltalán miért merül fel – akár csak vicc szintjén is – bárkiben, hogy az ő szakága/kategória jobb a másiknál? Főleg, mert egyik se összehasonlítható a másikkal!

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Egy kis magyarázat azok kedvéért, akik nem értenék a tárgyalt két “szakkifejezést”.

Szakág rasszimus: azokra mondjuk, akik úgy gondolják, hogy egyik szakág “magasabbrendű”, mint a másik. Pl. a 3D csak játék, semmi értelme, bezzeg a pályaíjászat!

Íjtípus rasszizmus: másképp kategória rasszizmus. Ezt azokra szokás használni, akik úgy gondolják, hogy az ő íjtípusuk, felszerelésük az “igazi íj”, minden más “technika” vagy “zsákutca”.[/box]

Zárszó

Félreértés ne essék, nem akarok senki feje felett pálcát törni, prédikálni se akarok… Azt se mondom, hogy mostantól síri csöndben, vigyázban kell állnia mindenkinek. Egyszerűen csak arról van szó, hogy véleményem szerint jobban oda kell egymásra figyelnünk, hiszen mindannyian íjászok vagyunk – szakágtól és íjtípustól függetlenül. Összeköt minket a sport iránti érdeklődés, legyen szó hagyományörzésről, hobbi íjászatról vagy élsportról.

Neked mi erről a véleményed? Írd meg kommentben!