Archer's Guide / Kalkulátorok

Kalkulátorok

Cm & Inch

Cm & Inch

Yard & Meter

Yard & Meter

FPS & km/h

FPS & km/h

grain & gramm

grain & gramm

Vesszősebesség kalkulátor

Vesszősebesség kalkulátor

A kalkulátor az alábbi módosítások szerint számolja a sebességet:

  • Minden húzáshossz-col, ami 30″ alatt van, -10 fps-sel módosítja a gyári sebességet. Tehát 28″-os húzáshossznál -20 fps.
  • Minden 3 grain után, ami az 5 grain/font fölött van, a sebesség csökken 1 fps-sel.
  • Minden 3 grain után, ami az idegen helyezkedik el holtsúlyként, 1 fps sebességcsökkenés következik be. Fontos, hogy ide nem szabad az úgynevezett speednock-okat és egyéb, a sebesség növelése érdekében felszerelt göböket beleszámolni. Ezek az ideg karhoz eső részein helyezkednek el.

Forrás: https://archeryreport.com/2011/03/estimate-bow-speed/

Kinetikus energia kalkulátor

Kinetikus energia kalkulátor

FOC kalkulátor

FOC kalkulátor

Mi az az FOC?

Az F.O.C. (Front of center) egy jól mérhető és fontos érték, amire sokan nem is figyelnek. Eltérő mértékben, de oda kell rá figyelni függetlenül attól, hogy pályaíjászok, 3D-s versenyzők vagy vadászok vagyunk. A rossz F.O.C. érték mindenképp hatással lesz a vessző röptére, ívére – a legkritikusabb csoport a vadászoké, nekik kell leginkább ezt jól meghatározni.

Hogyan mérjük meg a vessző egyensúlyi pontját?

Támasszuk fel a vesszőt egy egyenes, csúcsos emelvényre addig tologassuk ezen a vesszőt, amíg az egyensúlyi helyzetbe nem kerül. Ha ez a pont megvan, jelöljük meg és mérjük meg a nock legmélyebb pontja és a bejelölt pont közti távolságot.