A jó lövés nagyon sok dologtól függ – az egyik ilyen például a megfelelően feltollazott vessző. Egy rossz és/vagy sérült tollazás nagyon csúnyán bele tud szólni egy-egy pontos lövésbe! Korábban már volt szó a megfelelő vesszőválasztásról, most a tollakról és a tollazásról ejtünk néhány szót.

Toll fajták

Pulyka, gumi, spin-wing? Alapvetően talán ez a három típusú toll az, amit manapság használnak az íjászok: de melyik mire jó?

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]FONTOS! Toll-választáskor vegyük figyelembe a versenyszabályzatokat is, ha indulni szeretnénk versenyen. Olyan tollazást válasszunk, amit az adott versenyrendszer szabályzata is megenged (pl. a történelmi íjakhoz használt vesszőknél csak pulyka toll engedélyezett).[/box]

Pulykatoll
Pulykatoll

A pulykatollakat főként a tradicionális íjakkal lövők használják, illetve néhány vadászreflex íjjal lövő is ezt preferálja. A legnagyobb hátránya a sérülékenysége: könnyen szakadhatnak ki belőle darabok, amik rontják a pontosságot – ezen felül ha víz éri (pl. nagyobb eső), akkor lelapul, aminek köszönhetően megváltozik a vessző ballisztikája is!

 

 

Gumitoll
Gumitoll

A legnépszerűbb toll fajta a hagyományos gumi toll – ennek is van több mérete, formája (pajzs alakú, lekerekített végű). Az, hogy ki milyen formájú/méretű tollat használ, az már részben ízlés kérdése, részben az íjászat módjától függ (céllövő íjászok szabadtéren kisebb tollakat használnak, míg a vadász- és teremvesszőkön nagyobb méretű tollakat látni, mert rövidebb távon kell stabilizálniuk a vesszőt).

 

Spin Wing tollazás
Spin Wing tollazás

Spin-wing: elsőre úgy tűnhet, mintha valami spéci gumi toll lenne, de külön szokás kezelni. Ez a fajta tollazás főként az pályaíjászoknál divat: gyakorlatilag az indulás pillanatától kezdve megpörgetni a vesszőt, ami az sokkal stabilabban fog repülni – cserébe lassul valamennyit. A nagy hátránya a sérülékenysége: túl jó szórásnál gyakran kell újra tollazni.

 

Flu-Flu vessző
Flu-Flu vessző

Illetve van még egy utolsó toll fajta, ami kilóg a többi közül: ez az úgynevezett „Flu-flu”. Ezt manapság főként korong-lövészetkor használják. Óriási, borzas tollazásának köszönhetően rövid távon lassítja le a vesszőt – ami nagyon fontos dolog, hiszen koronglövészetkor az íjász a levegőben szálló korongot célozza – ha mellé lő, nem árt, ha gyorsan a földre hullik az a vessző!

 

Tollazási típusok

Három típusú tollazást szokás megkülönböztetni:

  • Egyenes tollazás: ebben az esetben a vessző hosszanti tengelyével teljesen párhuzamosan fekszik fel a toll. Ennek a fő előnye a sebesség, és hogy a legkevésbé kényes a szélre, ráadásul minden kifutóval nyugodtan használható. Hátránya viszont, hogy hosszabb távokon kevésbé stabil, egy rosszul hangolt íjnál büntet.
  • Ferde tollazás: ilyenkor a vessző hosszanti tengelyétől valamelyik irányba eltér a toll: fontos, hogy mindegyik toll ugyan arra térjen el! Jobban stabilizál, mint az egyenesen tollazott társai, ezért cserébe lassul is.
  • Csavart tollazás: ennél a tollazásnál a tollak hasonlóan állnak a ferde tollazáshoz, annyi különbséggel, hogy itt gyakorlatilag nagyobb a forgatási szög, aminek köszönhetően a tollak megcsavarodnak. Ez a fajta tollazás a legstabilabb, ami főként vadászpenge használatakor fontos és hosszabb céllövészetnél.
Tollazási módok - Balról jobbra: Egyenes - ferde - csavart
Tollazási módok – Balról jobbra: Egyenes – ferde – csavart

Néhány gyakorlati tanács

  • Folyamatosan figyeld a tollak állapotát – ne csak akkor, ha mellé lőttél, vagy „túl jó” szórást lőttél. Ha rosszul van felragasztva egy toll, akkor idővel elengedi magát, lifegni fog – ez pedig a pontosság rovására fog menni!
  • Próbálj ki többféle tollat: nincs kőbe vésett szabály arra, hogy mekkora méretű, milyen formájú tollat KELL használni – próbálgasd. Szélben, hosszabb-rövidebb távokon. Amivel összességében a legjobb eredményt tudod lőni, az való neked! (Persze azért érdemes a kategóriádban lévő, eredményes íjászok felszerelését is megvizsgálni, jó kiindulási alap lehet)
  • A kezdők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy „dögös, menő” vesszőket akarnak összerakni. Nos tény, hogy a teljesen fekete vessző (fekete test, fekete toll, fekete nock) nagyon menő és „profi” hatást kelt, hiszen pl. 3D-s célok nagy részén nem látja az ellenfél se, „nem tud rácélozni” – viszont van néhány gond vele.
    Ha pl. mellé lősz, nehezebb megtalálni, mert nem „világít”; ugyan ez a helyzet akkor is, ha nem lősz mellé, de kéne még egyet lőni: ha nem tudod, hova ment az előző, hogyan korrigálsz?  Tehát, amíg még az íjász-pályafutásod elején vagy, igyekezz olyan összeállítást találni, ami látható  a célfelületeken is és az avarban is 🙂

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a