A Dominator 3D MAX a PSE „Pro Series”, azaz egy új fejlesztésű, kiemelt marketing támogatottságot élvező íja, a nagy tengelytávú pályaíj Dominator „kistestvére”. Mint ahogy a nevében is benne van, elsősorban 3D versenyekre készítették, de úgy gondolom, hogy ez az íj akár pálya-, akár terepversenyekre is kitűnően alkalmas – teljesen multifunkcionális.

Mikor megvásároltam úgy gondolkodtam, hogy a 36 ¼” tengelytáv nekem kellően alacsony ahhoz, hogy az íj megfelelően gyors és dinamikus legyen, viszont van annyira sok is, hogy bizonyos szinten tolerálja az esetleges oldási hibákat. A komfortos 7 3/8” aljzás-magasság is az utóbbit segíti, ez az érték egyértelműen pályaíj-kategória felé hajlik. Nem kellett csalódnom: a paraméterek valóban az íj dinamikáját és a pontosságát egyszerre segítik, sikerült megtalálni a gyártónak egy kellemes középutat. A súlya 4,5 lbs, minimális és maximális húzáshossz 26 és 30 1/2”.

PSE és a Design

Bevallottan el kell ismerni: az íj formája a (nemhiába) oly népszerű Hoyt Vantage – ProComp szériákat követi; alsó és felső ablaka hasonlóan van megtervezve, az alapvető különbség az, hogy hosszanti síkban ez az íj teljesen szimmetrikus, bal és jobbkezes íjászoknak is megfelelő, csak másik csigákat kell beletenni. A Hoyt-tal ellentétben letisztultabb, egyszerűbb, funkcionálisabb a formája. A felső ablaka miatt „fejnehéz”, ezt pontos súlyozással ki kell egyenlíteni: személy szerint nekem egy 10 fokos gyorsoldó sokat segített, az íj statikai közepét értelemszerűen lejjebb viszi, így tudja ellensúlyozni a felső többlet tömeget. A felső ablakon az irányzékszár rögzítőjének több illesztési lehetősége is van, szerinte m egy kicsit feleslegesen, a középső gyakorlatilag mindenkinek megfelelő.

A hátsó stabilizátor rögzítőjének illesztéséhez 2 lehetséges helyet is kialakítottak. Sajnos az alsó ablak formája miatt a Doinker V-Bar-omat csak az alsó illesztési ponthoz tudom hozzászerelni, mert a felsőhöz az ablak formája miatt nem lehetett. El tudom képzelni, hogy bizonyos formájú más V-Bar-okat, rögzítőket sem lehet az ablak formája miatt illeszteni, így a kiválasztásnál gondosan kell eljárnunk. Mindenesetre az alsóhoz rögzítettem a hátsó stabilizátoromat a klasszikus formában – hátra és lefelé a csiga irányába. Nekem mind az első és mind a hátsó stabilizátorom meg van még toldva egy-egy extenderrel, így az íj statikailag stabilabb, és nehezebb is – de ezt egyéne válogatja, ki hogy szeretni.

PSE Dominator 3D csigás íjAz íj sajnos drága volt (ez az íj tényleg prémium kategória), így egyelőre a gyári ideget nem tudtam lecserélni, rajta hagytam – s kellemes meglepetés ért: közel kétezer oldás után gyakorlatilag az ideg semmit nem nyúlt, nem mozdult el, a csiga referenciapontjai pontosan ott vannak, mint az első lövés előtt, a bandázsok is szépen tartják magukat. A csigák szinkronja sem „mászott el”, s a peep sem fordult el semmit se. Az íjnak flexibilis kábelvezetője van, azon a csúszka biztosítja a kábelek mozgását, egyelőre kifogástalanul működik. A kábelvezető az íj szimmetriájából adódóan, szükség szerint pár csavarozással egyszerűen átrakható a másik oldalra. Az íjra gyárilag egy idegstop is fel van szerelve, többféle állítási lehetősége is van, ez is egyszerű módon, pár csavarozással történik. A 2 pár vékony „X-Tech” karon lévő speciális gumi rezgéscsillapítók hatékonyan dolgoznak, szépen elvezetik a rezonanciát.

PSE Csigarendszer

A csiga „one and half” rendszerű – nekem egyszerre dinamikus és komfortos. Az íj kihúzása egyenletes, nem „döccen” meg menetközben, a kikönnyülésnél nem ugrik meg – a legritkább esetben esik le a vessző a vékony pengéről. Az íjnak elég határozott fala van – bár miután korábban szinte kizárólag egycsigás íjakkal lőttem, így most ez az érzés teljesen új nekem, lehet, hogy más íjász másképp érezné. A markolata nekem egy hangyányival vékonyabb, de hamar meg lehetett szokni, komfortosan támaszkodik bele a tartó kéz. A markolat formája egyenes letisztult vonalú, nincs anatómiai kialakítása.

Az íjra jellemző kettősséget az oldásnál is lehet érezni: oldás után a vessző megindulása dinamikus, erőteljes és gyors, de maga az íj nem üt, nem rúg, simulékonyan viselkedik. Úgy fogalmaztam meg magamban: az íj működésének dinamikája teljes mértékben segíti az íjászt és az oldás folyamatát.

Zárszó

Személy szerint ezt az íjat kifejezetten 3D versenyekhez vásároltam, de már most biztos vagyok benne, hogy a pontosságából és a komfortjából adódóan pályaversenyeken is ezzel fogok indulni.

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a