Az emberek többségének van egy erősebb és egy gyengébb szemük: ezt hívjuk szemdominanciának. Sokan nem is tudnak erről, hiszen nem voltak kitéve olyan helyzetnek, amikor ez előjött volna.

Maja Marcen: jobb kezes de a bal szeme domináns.
Maja Marcen: jobb kezes de a bal szeme domináns.

Nagyon fontos, hogy mielőtt íjat ragadunk a kezünkbe, megállapítsuk a domináns szemünket. Jó esetben ez megegyezik az ügyesebbik kezünkkel, tehát jobb kéz jobb szem és fordítva. Rossz esetben ez sajnos nincs így, ebben az esetben különféle módszerek vannak: van, aki a kezét szoktatja át, van aki a szemét. De van egy-két olyan kivétel, aki egyiket se teszi. Ilyen például a kolumbiai válogatott pályaíjász, Maja Marcen: ő úgymond „keresztbe” húzza az íjat.

De hogyan is lehet megállapítani, hogy melyik szemünk a domináns? Az alábbi öt lépést követve kideríthető.

    Szemdominancia: így tartsd a kezed az ellenőrzéshez.
    Szemdominancia: így tartsd a kezed az ellenőrzéshez.

  1. Keress egy fix, látható tárgyat nagyjából 5 méterre magadtól.
  2. Nyújtsd ki a karodat és zárd össze úgy a két tenyeredet, hogy a hüvelyk- és mutatóujjaid között legyen nagyjából 3 centiméter átmérőjű luk.
  3. Mind két szemedet nyitva tartva nézz keresztül a lyukon, és „célozd be” az első pontban kinézett tárgyat.
  4. Ügyelve arra, hogy a lukon nézel keresztül, lassan közelítsd a kezedet az arcod felé: a tested reflex-szerűen a domináns szemed irányába fog húzni.
  5. A négyes pont ellenőrzése érdekében nyújtsd újra ki a kezed, majd felváltva csukd be az egyik, majd a másik szemedet is. Ha minden igaz, akkor a célkép annál a szemednél „nem mozdult el”, amelyikhez az előbb a kezedet húztad.

Nagyon ritka esetekben hallani olyanról, hogy valakinek nincs domináns szeme. Ebben az esetben az ügyesebbik kézre kell fókuszálni.

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a