Az íjászat egy nagyon szép és izgalmas tevékenység – azonban mint mindenhol, itt is vannak olyan szabályok, illetve követendő útmutatások, amiket célszerű betartani annak érdekében, hogy mind mi, mind a környezetünk jól érezhesse magát.

Biztonság

  • Nagyon fontos, hogy óriási körültekintés mellett használjuk íjunkat, mert könnyen okozhatunk vele balesetet. Az alábbi néhány pont betartása segíthet abban, hogy ne történhessen baj.
  • Az íjat mindig a célra tartva húzd ki!
  • Ügyelj arra, hogy a lővonal előtt ne tartózkodjon senki! Még egy fénykép idejére se! Vannak remek állványok, amikkel ez biztonságosan megoldható!
  • Még véletlenül se próbálj “Tell Vilmost” játszani! Bármennyire is profinak gondolod magad, ne próbálj más fejéről, kezéből almát vagybármi egyebet kilőni!
  • Figyelj a tiszta lőirányra! Ha csak egy kicsi esély is van rá, hogy valaki feltűnhet közted és a cél között, vagy a cél mögött, ne lőj!
  • Időről időre ellenőrizd a felszerelésedet! Vizsgáld meg az ideg állapotát, nézd át, hogy nincs-e a karon repedés. Ha “összezörgetted” a vesszőidet, vagy mellé lőttél egyet, alaposan nézd át, hogy nincs-e rajta hajszálrepedés: amin egy kis sérülés is van, azt tedd félre!
  • Nem utcai bazáros vagy! Az íjat közterületen nem használhatod engedély nélkül – sőt, elő se veheted!
  • Az alkohol és az íjászat nem jó barátok, ne keverd a kettőt! Nem, az „előbb iszom, aztán lövök” se játszik!

Az íjászat kezdete

A következőkben összeszedtünk néhány kérdést, ami gyakran ismétlődik a különböző íjász-fórumokon.

Milyen íjjal célszerű elkezdeni lőni?

Ez mindig vitaindító. Egyrészt: olyan íjjal lőj, ami tetszik. De az első és legfontosabb, mielőtt bármilyen íjat is vennél: látogass meg egy közeli íjász egyesületet, beszélgess velük, kérdezz tőlük. Hidd el, segíteni fognak, sőt: az esetek többségében azt is megengedik, hogy kipróbálhass egy-két íjat, hogy tisztább képet kaphass a dologról.

Tudnátok nekem a közelben íjászegyesületet ajánlani?

A legcélravezetőbb, ha ezt az oldalt felkeresed: Íjászegyesületek.

Tudnátok ajánlani néhány íjász-videót, amiből megtanulhatok lőni?

Nem! Az íjászat sokkal komplexebb, minthogy videók alapján meg lehessen tanulni – ráadásul sajnálatos módon vannak olyanok, akik kókler módjára butaságokat próbálnak tanítani ezekben a videókban. Keress fel egy egyesületet, ami rendelkezik szakavatott edzővel!

Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne nézz ilyen videókat: de az alapokat semmiképp se így akard ellesni! Ezek a videók olyanoknak jók, akik már ismerik az alapokat és fejlődni szeretnének.

Milyen erős íjjal célszerű elkezdeni lőni?

Ez attól is függ, hogy milyen típusú az az íj. Ha már túl vagy a felderítésen és tudod, hogy milyen íjat szeretnél (lásd az első kérdést), akkor az alábbit tudjuk tanácsolni: történelmi és reflex íjak esetében ne menj 34-36 font fölé a húzáshosszodon. Csigás íjak esetében bátrabban belenyúlhatsz az 50-60 fontos karokkal ellátott darabokba, mert itt a fonterő csökkenthető a karok állításával, valamint a célzás folyamán jóval kevesebbet kell tartanod. Amit mindenképp tarts szem előtt: íjászkodni szeretnél, nem birkózni!

Vettem egy használt íjat, de az ideg már elég vacak rajta… kicserélhetem spárgára?

Határozottan NEM! Az íjak idegénél használt anyag egy több szálból (12-14-16-18-20, fonterőtől függ) álló, speciális műszálas anyag. Ezeknek az idegeknek óriási terhelést kell elviselniük, erre a spárga nem képes. Ezeknek az ideganyagoknak az egy szálra jutó szakítószilárdsága 40-50 kilónál kezdődik, típustól függően. Mindenképpen keress fel egy íjászboltot, vagy az íj gyártóját!

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a