Archer's Guide / Tippek, tanácsok

Tippek, tanácsok

Az íjászat egy nagyon szép és izgalmas tevékenység – azonban mint mindenhol, itt is vannak olyan szabályok, illetve követendő útmutatások, amiket célszerű betartani annak érdekében, hogy mind mi, mind a környezetünk jól érezhesse magát.

Biztonság

Nagyon fontos, hogy óriási körültekintés mellett használjuk íjunkat, mert könnyen okozhatunk vele balesetet. Az alábbi néhány pont betartása segíthet abban, hogy ne történhessen baj.

  • Az íjat mindig a célra tartva húzd ki!
  • Ügyelj arra, hogy a lővonal előtt ne tartózkodjon senki – még egy fénykép idejére se!
  • Még véletlenül se próbálj “Tell Vilmost” játszani!
  • Figyelj a tiszta lőirányra: ha csak egy kicsi esély is van rá, hogy valaki feltűnhet közted és a cél között, vagy a cél mögött, ne lőj!
  • Időről időre ellenőrizd a felszerelésedet: vizsgáld meg az ideg állapotát, nézd át, hogy nincs-e a karon repedés. Ha “összezörgetted” a vesszőidet, vagy mellé lőttél egyet, alaposan nézd át, hogy nincs-e rajta hajszálrepedés: amin egy kis sérülés is van, azt tedd félre!
  • Nagyon fontos: az íjat közterületen nem használhatod engedély nélkül – sőt, elő se veheted!
  • Amennyiben van lehetőséged otthon, a kertben gyakorolni, intézkedj afelől, hogy a szomszédok ne legyenek veszélyben. Ha valahol át tudsz lőni a szomszédba, akkor inkább ne lőj otthon!
  • Az alkohol és az íjászat nem jó barátok, ne keverd a kettőt!

Az íjászat kezdete

A következőkben összeszedtünk néhány kérdést, ami gyakran ismétlődik a különböző íjász-fórumokon.

Kérdés: Milyen íjjal célszerű elkezdeni lőni?

Válasz: Ez mindig vitaindító. Egyrészt: olyan íjjal lőj, ami tetszik. De az első és legfontosabb, mielőtt bármilyen íjat is vennél: látogass meg egy közeli íjász egyesületet, beszélgess velük, kérdezz tőlük. Hidd el, segíteni fognak, sőt: az esetek többségében azt is megengedik, hogy kipróbálhass egy-két íjat, hogy tisztább képet kaphass a dologról.

Kérdés: Tudnátok nekem a közelben íjászegyesületet ajánlani?

Válasz: A legcélravezetőbb, ha ezt az oldalt felkeresed: Íjászegyesületek.

Kérdés: Tudnátok ajánlani néhány íjász-videót, amiből megtanulhatok lőni?

Válasz: Nem! Az íjászat sokkal komplexebb, minthogy videók alapján meg lehessen tanulni – ráadásul sajnálatos módon vannak olyanok, akik kókler módjára butaságokat próbálnak tanítani ezekben a videókban. Keress fel egy egyesületet, ami rendelkezik szakavatott edzővel!

Kérdés: Milyen erős íjjal célszerű elkezdeni lőni?

Válasz: Ez attól is függ, hogy milyen típusú az az íj. Ha már túl vagy a felderítésen és tudod, hogy milyen íjat szeretnél (lásd az első kérdést), akkor az alábbit tudjuk tanácsolni: történelmi és reflex íjak esetében ne menj 34-36 font fölé a húzáshosszodon. Csigás íjak esetében bátrabban belenyúlhatsz az 50-60 fontos karokkal ellátott darabokba, mert itt a fonterő csökkenthető a karok állításával, valamint a célzás folyamán jóval kevesebbet kell tartanod. Amit mindenképp tarts szem előtt: íjászkodni szeretnél, nem birkózni!

Kérdés: Vettem egy használt íjat, de az ideg már elég vacak rajta… kicserélhetem spárgára?

Válasz: Határozottan NEM! Az íjak idegénél használt anyag egy több szálból (12-14-16-18-20, fonterőtől függ) álló, speciális műszálas anyag. Ezeknek az idegeknek óriási terhelést kell elviselniük, erre a spárga nem képes. Ezeknek az ideganyagoknak az egy szálra jutó szakítószilárdsága 40-50 kilónál kezdődik, típustól függően. Mindenképpen keress fel egy íjászboltot, vagy az íj gyártóját!