Itthon még csak most van elterjedőben a csigás íjjal lövők között a Prime márkanév – pedig többek között Dave Cousins is egy ilyennel tartja rettegésben a kategóriát. Enyhén egyedi design és különleges csiga-technológia jellemzi a Prime íjakat. Szerény személyem február óta boldog tulajdonosa egy 2014-es Prime Alloy-nak, ami egy Hoyt Ultra Elite-et váltott: ég és föld a két íj, de véleményem szerint megérte.

Külcsín

Visszafogott, mégis dögös – így lehetne röviden összefoglalni. Matt fekete bevonat, masszív karok, semmi felesleges cicoma de mégis kecses – annak ellenére, hogy a manapság megszokotthoz képest több anyagot hagytak mind a középrészben, mind a karokon.

A Prime Alloy gyárilag gumis markolattal és fölötte egy kis tálcával rendelkezik, ami a vadászpengék ellen védi az íjász kezét. Személy szerint nekem nem volt rá szükségem, ezért mind a gumimarkolatot, mind a tálcát levettem: így egy sokkal keskenyebb, határozottabb markolatot kaptam (valamint +1/4″ húzáshosszt), amin picit jobban „fel tudtam nyúlni”, hogy egy stabilabb fogást alakíthassak ki magamnak. Itt jegyezném azért meg, hogy óvatosan kell bánni ezzel a „felnyúlással”, mert igen fájdalmas következményei lehetnek!

Bevallom, kicsit izgultam, amikor először a kezembe került az íj – mármint az alapvető „új játékszer” izgalmon túl. Ennek az izgalomnak a tárgya a számomra kis tengelytáv volt: 33,25″-os méretével klasszikus vadászíjnak számít, de lövés közben ez egyáltalán nem érződik. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy a közel 4″-lal hosszabb Hoyt Ultra Elite-nél sokkalta megbocsátóbb az Alloy.

Eddigi tapasztalataim alapján az első dolog, ami mindenkinek szemet szúr, az maga a csiga kinézete és a mérete: szép nagy méretű darabok, ráadásul alul-fölül kettő-kettő darab, ami nem megszokott.

Technológia

Ahogy már korábban említettem, nem egy megszokott csigarendszer található az íjon. A Prime azzal indokolta ezt a technológiai újítást, hogy ezzel kiküszöbölhető az egyenetlen dőlés – nos, van benne valami. Természetesen így is van egy nagyon minimális dőlése a csigának, de közel se akkora, mint a klasszikus társainak.

Az újítás lényege, hogy az oldás után a csigák csak minimálisan változtatják a dőlésszögüket, aminek köszönhetően az ideg oldalirányú mozgás nem végezve adja át az energiát a vesszőnek. Ennek köszönhetően kapunk egy gyorsan beállítható, nagyon is szerethető íjat, amivel csak lőni kell, nem naphosszat hangolni.

A csigákon található ütköző segítségével lehet a lekönnyítésen állítani 65-80% között. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha levesszük 65%-ra, akkor a húzáshossz is rövidebb lesz! Mivel én az alacsony lekönnyítés híve vagyok, ezért teljesen levettem 65%-ra, a húzáshosszt pedig a markolat levételével tudtam kompenzálni.

A csiga fal-pozíciójára se lehet egy rossz szót mondani: annak köszönhetően, hogy az amúgy meglepően vastag karokon „koppan” az ütköző, gyakorlatilag teljesen kiküszöbölték azt, hogy bele lehessen pluszban húzni az íjba.

Természetesen, mint a legtöbb új csigás íj, ez is csapágyas, görgős kábeleltartóval van ellátva. Ezen felül ez a kábeleltartó még állítható is, amivel tovább csökkenthető a csigák dőlése – azért arra érdemes figyelni, hogy ne lazítsuk túl, mert akkor a tollak bele fognak ütközni.

Lövés

Gyors, nyugodt, stabil – így lehetne talán röviden összefoglalni ezt az íjat. Az oldás után nem érződik rezgés, rúgás, dinamikusan indítja útjára a vesszőt, de maga az íj nyugodt marad és csendes. Számomra nagyon meglepő volt, hogy egy „közepesen nagy” oldalirányú oldásnál is viszonylag toleráns volt az íj, nem lett annyira pontatlan a lövés 35-40 méteren se, mint amennyire számítottam volna egy ekkora méretű íjtól.

Itt kell megjegyezni, hogy érdemes egy oldal-stabilizátort az alsó foglalaton keresztül rögzíteni az íjhoz, hogy a súlypontja lejjebb kerüljön. Ellenkező esetben én éreztem egy minimális billegést az íj felső részén.

Már többször említettem a markolatot, illetve azt, hogy én levettem. Ennek részemről több oka is volt. Egyrészt számomra a gumi markolat túlságosan vastag volt, nem állt kézre és hajlamos voltam belecsavarni lövés közben. A markolat levétele után szemmel láthatóan összébb ment az oldalirányú szórás is.

Összegzés

Kisebb novellát tudnék még összeírni valószínűleg erről az íjról, hiszen egy kiváló darabról van szó – de ezt érdemesebb inkább élőben megtapasztalni.

Néhány adat még a végére. Ez az íj jelenleg 58,5 fontra van betekerve, 28,5″-os húzáshosszon. Mivel a 2015-ös év számomra az IFAA szabályrendszer szerint telik, ezért erre van behangolva az íj, azaz 300 f/s alatti sebességre. Ahhoz, hogy ezt el tudjam érni, Carbon Express NanoXR 450-es vesszőket használok, 80graines hegyekkel, aminek az össztömege így 340 grain.

Árát tekintve nem tartozik az olcsóbb darabok közé, de a boltok polcain találunk nála nagyságrendekkel drágább íjakat is. Ezzel együtt, egy nagyon jól lőhető, stabil, toleráns íjról van szó – már csak a mögötte lévő embernek kell felnőnie hozzá! 🙂

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a