Egy új vessző kiválasztása mindig kemény feladat, sok szempontot kell figyelembe venni. A megfelelő választást segítendő gyűjtöttem össze most néhány szempontot, segítséget.

Megfelelő anyagú vessző

Nagyon fontos, hogy a megfelelő anyagú vesszőt válasszuk az íjunkhoz. Ezt a választást két szempont határozza meg: egyrészt maga az íj, amivel lövünk: ha csigás íjjal lövünk, akkor a favessző rögtön kiesik a képből. A másik szempont az adott szabályrendszer, ami szerint versenyezni szeretnénk. Ezt fontos áttanulmányozni, mert például a tradicionális íjakkal versenyeken csak favesszővel lőhetünk a kategóriájában, ha carbon vesszőt szeretnénk használni, akkor másik kategóriába – vadászreflex- fognak minket sorolni.

Alapvetően háromféle típust különböztetünk meg:

  • Favessző: ezt a típust főként a tradicionális íjászok használják, illetve egy-két vadászreflex íjjal lövő. Fán belül többféle anyagú vesszővel lehet találkozni (pl. borovi fenyő, sitka fenyő, stb.). Árát tekintve a legolcsóbb vesszők, de talán a legsérülékenyebbek is.
  • Alumínium vessző: régebben volt nagy divat az alumínium vessző, manapság főként teremben használják a csigások a vastagabb fajtákat, ahol a maximum táv 18 m. Előnye, hogy viszonyag olcsók, de könnyen ferdülnek, sérülnek.
  • Carbon vessző: a legmodernebb technológiával készült vesszők. A történelmi íjakat leszámítva gyakorlatilag mindenhez ez a fajta vessző ajánlott. A kínálatot átnézve találunk vékonyabb és vastagabb, könnyebb és nehezebb darabokat, ezeket minden esetben az adott szabályzat, az igények és a pénztárcánk függvényében kell megválasztani. Egy vastagabb vessző valószínűleg több „vonalas találatot” fog eredményezni, viszont cserébe a széllel szemben érzékenyebb lesz. A carbon vesszők között is találunk olcsóbb darabokat, de találunk olyat is, ahol egy darab cső 10.000 ft-ba kerül.

Spine érték

A spine érték egy olyan fogalom, amit sokan ismernek, hallottak róla, de csak kevesen tudják tényleg elmagyarázni, hogy az mit is jelent. Sokan nem is tudják, hogy a nem megfelelő spine értékkel rendelkező vessző sokszor a fő oka a pontatlan lövéseknek.

Leegyszerűsítve ez az érték mutatja a vessző hajlási hajlandóságát. Egy erősebb íjhoz merevebb vessző kell, míg egy könnyebbhez lágyabb. Erre azért van szükség, mert az oldás pillanatában az íj az idegen keresztül rengeteg energiát ad át a vesszőnek, ami ekkor elhajlik – ha ez a hajlás túl nagy, akkor beszélünk túl lágy vesszőről. Ilyenkor túlságosan elkezd csóválni a vessző, valamint extrém esetben akár a vessző töréséhez is vezethet. Ha túl merev a vessző, akkor nem tud megfelelő mértékben meghajlani a vessző és a lövés pillanatában a vessző oda fog „csapni” a kifutóhoz, ami ezáltal eltérül.

Ha vadászni is tervezünk az adott vesszővel, akkor mindenképp úgy válasszuk meg a vesszőnket, hogy a vadászpenge súlyával is kalkuláljunk, mivel ha a gyakorláskor használt hegy súlya eltér a vadászpengéjétől, akkor a merevség is változni fog a csere után.

Természetesen ez a spine érték nem egy statikus érték. Nehezebb heggyel lágyítani lehet a vesszőt, könnyebbel pedig keményíteni. Ezen felül a vessző hossza is hatással van a spine értékre.

Megfelelő vesszőhossz

A pontossághoz és az íj dinamikájának tökéletes kihasználásához fontos, hogy tökéletesen meghatározzuk a vesszőhosszt. Az ökölszabály itt az szokott lenni, hogy a húzáshosszunkhoz képest +1″-t hagyjunk rá, mivel így biztosan nem fogjuk esetleg túlhúzni és lerántani azt a kifutóról. Ez főként a reflex íjaknál igaz, a csigás íjaknál nehéz túlhúzni a vesszőt, de ettől függetlenül nem szabad annyira kicentizni, hogy a hegy támaszkodjon fel a kifutón!

Amire még oda kell figyelni, hogy azonos hosszúságú vesszőket használjunk: ha az egyik vesszőnk 28″, a másik pedig 29″, akkor ne csodálkozzunk, ha nem tudunk két egyformát lőni velük.

Hegyek és tollak

A tökéletes vesszőhöz fontos a jól meghatározott vesszősúly és típus, valamint a megfelelő tollazás. A vesszősúlyról már ejtettem néhány szót korábban. Típus tekintetében azt kell főként eldönteni, hogy az adott vesszővel mi a célunk. Ha csak versenyzésre használjuk, akkor én személy szerint jobban preferálom az úgynevezett beragasztós hegyet, amit közvetlenül a csőbe kell rögzíteni. Ha vadászni is tervezünk az adott vesszővel, akkor mindenképp úgynevezett insertes hegyet használjunk, mert ekkor a gyakorló hegyet gyorsan tudjuk vadászpengére cserélni. Érdemes olyan súlyú gyakorló hegyet szerelni ilyenkor a vesszőre, mint amilyen nehéz vadászpengét használunk.

Sokan azt hiszik, hogy a tollazás csak a vessző díszítésére szolgál, de ez nagy tévedés. A vessző megfelelő irányban tartásában, stabilizálásában van nagy szerepe. A vadászok például ezért szoktak nagyobb tollakat használni: mivel a hegy nehezebb tömeget képvisel, nagyobb mozgást kell stabilizálnia a vessző végének, amihez nagyobb profilú toll kell.

A versenyzők az alacsonyabb tollakat szokták preferálni, mivel azok kevésbé lassítják be a vesszőt.

Ami fontos: favessző csak pulykatollat „szabad” ragasztani (a gumitoll megdobná a vesszőt, valamint a szabályzatok is tiltják), alumínium és carbon vesszőre lehet pulyka és gumitollat is ragasztani. A pulykatollat viszont kevésbé ajánlom, mivel esős időben lelapulnak valamint sokkal sérülékenyebbek is.

Vesszőválasztás

A fentiek tükrében már talán látszik, hogy a megfelelő vessző kiválasztása gondos tervezést igényel. A terep és 3D íjászok például igyekeznek olyan vesszőt választani, ami a lehető leggyorsabb, de még nem károsítja az íjat. A pályaíjászoknál nincs szükség nagy sebességre, ezért ők nehezebb, stabilabb vesszőket raknak össze.

Nagyon fontos, hogy mielőtt vesszőt vásárolunk, mindenképp tanulmányozzuk át a gyártó által kiadott táblázatot, amiből kideríthető, hogy milyen spine értékű vesszőre van szükségünk. Favessző esetén érdemes a gyártóval egyeztetni és az íj és az íjász minden paraméterét elmondani.  Ahhoz, hogy a megfelelő vesszőt tudjuk választani, az alábbi adatokra van szükség.

  1. Húzáshossz és vesszőhossz meghatározása
  2. Pontos fonterő meghatározása

Ha ezek megvannak, akkor nekieshetünk a gyártók által kiadott táblázatoknak. Ha határértéken lévő érték jön ki, akkor érdemes az egyel nagyobbat választani – főleg, ha teljesen ismeretlen vesszőről van szó.

[box type=”info” align=”aligncenter” width=”85%” ]TIPP! Ha új vesszőt szeretnél és nem vagy biztos a dolgodban, mindenképp beszélgess el egy íjászboltossal, akivel megbízol. Ahhoz, hogy segíteni tudjon, mindenképp vidd el magaddal az íjadat. Ott le tudtok mindent mérni és ki tudjátok nézni a megfelelőt. Emellett a népszerűbb vesszőtípusokkal kapcsolatban az íjászok is tudnak neked segíteni, hogy ne nyúlj bele olyanba, ami problémás lehet (pl. túlságosan sérülékeny, gyorsan kilágyul, stb.)[/box]

 

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a