A mai modern reflex és csigás íjakra könnyedén szerelhető fel irányzék. De melyik mire való, miért jó? Most ezekre a kérdéseket vesézzük ki egy kicsit!

Előzetesen szeretném megjegyezni, hogy ennek a cikknek szimplán a technikai oldalról történő bemutatás a célja -a különféle szakágankénti felszerelés-tiltás nem! Tehát mielőtt valaki a fejébe veszi, hogy ilyen vagy olyan irányzékot szerel fel a felszerelésére, nézzen utána, hogy a kategóriájában lehet-e, vagy ha nem, akkor melyik kategóriába kell „átsorolódnia” ahhoz, hogy használhassa!

Az irányzékokról általánosságban

Az irányzék egy „célzást segítő eszköz” – nagyon nem szeretem ezt a definíciót, mert sokak fejében erősíti azt a tévhitet, hogy irányzékkal lőni minden idióta tud. Hát ez nem így van. Igen, ad egy extra referencia pontot a lövési folyamat során. Viszont ne felejtsük el azt se, hogy egy plusz hibafaktort is rögtön betesz a sorozatba, tehát még több odafigyelést igényel! Ennyit a filozófiai részről… 🙂

Ezeket a kiegészítőket több szempont szerint is lehet kategorizálni, de talán a legegyszerűbb az, ha aszerint csoportosítunk, hogy milyen íjra akarjuk felszerelni. Ezek alapján vannak reflex íjakhoz és csigás íjakhoz  használható irányzékok. A csigás íjakon belül van egy további kettős osztás, de erről lentebb részletesen írok 🙂

Ami minden irányzék esetében igaz, az az, hogy személyre kell szabni mindegyiket! Nem úgy működnek, hogy kicsomagoljuk őket a dobozból, felcsavarozzuk és már jó is. Minden tengelyt külön be kell állítani, be kell lőni, hogy az adott távolságok hova esnek az irányzékon. Ezeket az értékeket célszerű feljelölni az irányzékon vagy egy külön lapon, hiszen megjegyezni macerás.

Olimpiai irányzék

Olimpiai reflex íjakhoz való irányzék

Ahogy azt a neve is mutatja, a fémközepes reflex íjakra szokás ezt a fajta irányzékot felszerelni. A pályaíjászaton túl terepen van még nagy tábora, 3D-re én személy szerint nem javaslom.

Az olimpiai irányzékot úgy kell elképzelni, mint egy állítható szárra felszerelt apró gombostűt. A gombostű feje az irányzéktüske, amivel az íjász céloz: egy apró kis pöttyöt kell elképzelni egy általában négyzetes vagy kör alapú házban. Ezt a pöttyöt “helyezik rá” a célfelületre. Nagyon fontos, hogy jól legyen a magasság beállítva, mivel főleg hosszabb távokon a reflex íjak viszonylagosan lassúak, tehát többszörösen kijön egy-egy hibás beállítás.

Vadászirányzék csigás íjakhoz

Főként vadászok használják ezt a fajta irányzékot, bár nagyon sok versenyző is preferálja – egy részük azért versenyez ilyen irányzékkal, mert egy fokkal olcsóbb, mint a nagyítólencsés irányzékok, mások pedig azért, mert vadásznak is.

Általában 3-5, előre beállított fix irányzéktüske található ezekben az irányzékokban. Ezek a tüskék fix távokra vannak belőle (pl. 20-30-40-50 méter), a köztük lévő távolságokat közöléssel lövik. Ennek a típusnak nincs állítási lehetőség a szárán a távolság függvényében, még a vadászat/verseny előtt be kell állítani a távolságokat.

Egyik előnye, hogy mivel nincs benne se lencse (egy-két kivételtől eltekintve, de ezeket versenyeken nem lehet használni), ezért zordabb, esősebb időjárás esetén se kerülünk annyira hátrányba. Hátránya viszont, hogy nem lehet annyira méter pontosan beállítani a távolságot és csak fix távokra vannak egzakt irányzéktüskéink.

Nagyítólencsés irányzék csigás íjakhoz

Az olimpiai irányzékhoz hasonlóan egy irányzéktüske (vagy pötty) található benne, a különbség, hogy ezekben az irányzékokban szinte minden esetben található egy nagyítólencse, ami “közelebb hozza” a célt – valamint az irányzékház mérete is jóval nagyobb reflex irányzékos társánál. Több méretű nagyítás létezik, a legáltalánosabb a 0.6 dioptriás.

Sokszor hallani, hogy ilyen „zoom-os célzóval” mindenki tud lőni…hát, azért van pár hátránya ennek az irányzéknak is!

  • rossz fényviszonyok között nehezebb vele a lövés, mert nem látni semmit
  • szembe fény esetén megcsillan a lencse, ami szintén nem könnyíti meg a lövést
  • a kéz mozgását is láthatóbbá teszi
  • A lencsének sajnos megvan az a sajátos tulajdonsága – mint minden hasonló felületnek – hogy esős időben hajlamos lehet a párásodásra

Zárszó

Nem lehet azt mondani, hogy az egyik irányzék jobb, mint a másik – alapvetően nem lehet őket összehasonlítani, hiszen más célra készültek.

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik fajta irányzékra lesz szükséged, ahhoz mérlegelned kell néhány dolgot. Elsőként azt, hogy milyen íjad is van – ha fémközepes reflex, akkor eldőlt a kérdés.

Ha csigás íjad van (vagy azt szeretnél inkább venni), akkor a pénztárca lehet még a szűk metszet. Ha még csak most ismerkedsz az íjászattal és az első íjad vásárlása előtt állsz, mindenképp ajánlott, hogy próbáld ki mindkét típust: szerencsére az íjászok nem irigyek, ha szépen, udvariasan kéred, biztosan megengedik, hogy kipróbáld a felszerelésüket és extra információkkal is ellátnak!

 

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a