Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt hiszem kezdem látni mire is képes a kicsike. Valószínűleg ez egy hosszú kisregény lesz, úgy készüljetek.????

Lévén szünet az egyetemen, meg hát egyébként se nagyon tudok kimozdulni, lőttem egy keveset ma kint is.
Mint azt sokan láttátok a terem szezon nem sikerült úgy, ahogy annak kellett volna. Ennek az oka egy rossz döntés volt a szezon elején, mikor is új terem vessző konfigurációt próbáltam ki, de akárhogy változtattam a hegyet, a vessző hosszt, a tollakat, nem tudtam működésre bírni se a régi, se az új íjakkal. Végül a szezon végére vissza vettem a tavaly görbe vesszőket és láss csodát egyből ott az 592. Namost először nem a vesszőben kerestem a hibát, hanem az íjban, így rengeteg mindent kipróbáltam vele kapcsolatban.
Nekem egy 37-es SVX csigás Invictám van most, és ha minden rendben megy lassan lesz egy 40-es DCX csigás is összehasonlításnak.

Puha és Kemény Csiga egyben!

Az első észrevételem vonatkozik mindenféle SVX csigára, tehát a Prevailekre is. Nincs agyon reklámozva, de a csigán az ideg stopot át lehet rakni egy „puha falú” üzemmódba is. Ilyenkor a fal nagyjából a DCX falkeménységével (kicsit keményebb mint az X3 meg a GTX) fog megegyezni, de a sebességen nem változtat. Személy szerint én nem tudtam pontosan lőni a kemény fallal, bár elképesztően kényelmes volt vele az íj. Ha valaki összefutott ezzel a problémával javaslom, hogy próbálja ki a puha üzemmódot is, hátha nálatok is működik ez az effektus. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy ezzel a kar formával, ami az Invictában van, az SVX egy nagyon nyugodt és kellemesen lőhető csiga lett, nem rángat be, nem kell vele küzdeni.

Hogyan is lehet a kemény és a puha fal között állítani az íjat?

Hoyt Invicta íjtesztEz az alsó csigán tehető meg. A SOFT sor a puha míg a HARD sor a kemény konfiguráció. Nálam a SOFT B-ben található az idegstop, amit helyezgetni kell. Értelem szarűen a kívánt fal sorában kell elhelyezni, mindig abba a betűjelzésbe, ami a csiga aktuális moduljával megegyezik. Ez valami hasonló formátumban található meg bármelyik csigán: SVX 3B, ez azt jelenti, hogy a 3-as számú SVX csiga B modulja van az íjamban, ami kb 28″ húzáshosszt jelent. A képen látható SVX 3 BR felirat nem a modulhoz hanem a csiga típusához tartozik, ne keverjétek össze vele.

 

Egyensúly

A következő lényeges észrevételem a súlyozásnál jött elő. Nagyon előre kell súlyozni az íjat az elődeihez képest. Tehát míg a Podium súlyai 14 oz volt elől és 17 oz hátul, az Invicta 16 oz elől és 15 oz hátul. Viszont ezzel a beállítással nagyon kellemesen mozog az íj és az oldáshibákat is elég jól kiküszöböli. Ezen a kijelentésen már sokan akadtak fent, de ez az íj az egyik legjobban célozható íj, amit valaha lőttem.

Hoyt Invicta íjteszt

A súlyozáshoz hozzá tartozik, hogy mint ahogy a képen is látszik, nagyon le kellett tenni a súlypontot az íjon, mert valahogy nem állt magátől függőbe az íj. Mármint valahogy túl jó egyensúlyban volt és bárhogy húztam ki az abban a szögben állt meg.
Egy újítás lett az új markolatszög, ami vegyes érzelmeket kelt bennem mai napig. A gyári markolat szöge 4 fokkal függőlegesebb, mint az elődeinek, ami a tartási/tolási hibákat hivatott kijavítani. Ezt szerintem teljesíti is, de nagyon nehéz volt megszokni az új feltámasztást. Illetve egy rossz oldala, bár nem tudom, hogy ez egyedi-e, de nekem a csuklóm kicsit hozzáér lövés közben a „fülhöz” (nem tudom minek hívják ezt a HOYT-okon) a középrészen és elejinte elnyomtam a lövéseket oldalra vele. Már megszoktam és így nem vészes, de mindenesetre nem tartom a legjobb megoldásnak valahogy.

Pontosság, tolerancia

Hoyt Invicta íjtesztAz utolsó érdekesség, amit még észre vettem, egy furcsa kombinációja a Prevail és a Podium működésének. Az Invicta nem tompítja annyira a finom hibákat, így azok teremben hajlamosak pont kiesni a tizesből, bár kint általában ezek még vonalat fogtak. Viszont a nagyobb hibákat szinte teljesen elnyomja. Volt egy-két olyan lövésem, hogy reméletem lőlapot fog, erre tizes vagy éppencsak kilences.

Összefoglaló

Hatalmas felüdülés ezt az íjat lőni és nagy reményeket táplálok felé, mert magasan a legkellemesebb, legkönnyebben lőhető íj, amivel eddig dolgom volt. Már csak remélem, hogy tényleg lesz olyan toleráns, mint a Podium volt!
Még nem volt alkalmam terepen/3D-n kipróbálni, így sajnos a szögben lövésről, vagy hogy változtat-e ott bármit a puha/kemény fal még nem tudom megmondani, de ha van fejlemény itt majd megírom!????
Na hát nagyvonalakban ennyit most az Invictáról, ha bárkinek kérdése támadna, vagy valamit kicsit kaotikusan sikerült írnom, akkor bátran lehet kérdezni!????

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a