Zárt Íjász lőtér etikettje – avagy így viselkedj íjászat közben

Szerencsére egyre több íjász van itthon – és ezzel párhuzamosan egyre több íjász lőtér áll rendelkezésre, amelyek alkalmasak szeretett sportunk űzésére. Mivel még erősen benne vagyunk a terem szezonban, ezért összegyűjtöttem néhány tanácsot, iránymutatást arra vonatkozóan, hogy hogyan is érdemes viselkedni ezeken a lőtereken.

Fontos azonban, hogy ez nem csak a zárt íjászpályákra értendő, hanem a teremversenyekre és a szabadtéri íjászpályákra is.

1. Biztonság mindenek előtt!

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy az íjászat veszélyes üzem – a legfontosabb a biztonság! Mind a saját mind a társaid testi épségére fontos, hogy odafigyelj – valamint a felszerelésre is!

  • Csak akkor húzd ki az íjadat, ha megbizonyosodtál róla, hogy senki sincs a lővonal előtt
  • Amíg mások lőnek, soha ne indulj el vesszőt szedni
  • Figyelj arra, hogy ne csapd agyon a melletted lévőket az íjaddal, stabilizátoroddal
  • Soha ne állj a vesszőt húzó társad mögé
  • Lehetőleg csak a saját vesszőidet húzd ki, hacsak meg nem kérnek rá
  • Sérült vesszőt, felszerelést tilos használni

2. Viselkedj kulturáltan!

Tudom, fura egy ilyen tanács, de sajnos muszáj, mert néha előfordulnak „megdöbbentő” esetek – szerencsére ritkán!

  • Ne rohangássz: elhiszi mindenki, hogy izgatott vagy egy esetleges jó lövés után és gyorsan meg akarod nézni, de nyugi: az a vessző már nem megy sehova 🙂
  • Ne kiabálj: főleg ne akkor, amikor mások még lőnek. Ez nagyon zavaró lehet számukra, te pedig biztosan nem szeretnéd, hogy mások ne élvezzék az íjászat örömeit.
  • Tarts rendet magad körül: ne hagyd szanaszét a felszerelésedet. A vesszőidet tartsd a tegezedben – ha nincsen, akkor szinte minden lőtéren található „vessző tartó” henger, használd azt. De a földre semmi esetre se szórd szét őket.

3. Adj teret másoknak

Fontos, hogy hagyj mozgásteret másoknak. Egyrészt, ha látod, hogy az adott pályán már nem nagyon van hely, ne akard bepréselni magad – várd ki a sorod.

Figyelj arra is, hogy lövés közben sokan nem szeretnek beszélgetni: tartsd ezt tiszteletben.

4. Figyelj a társaidra

Sajnos a zárt lőterek nagy százalékban elég szűkösek, ezért kiemelten oda kell figyelni egymásra. Ahogy már fentebb is tanácsoltam, igyekezz nem tarkón vágni a társaidat az íjaddal: figyelj oda, amikor „betöltöd” a vessződet, vagy amikor húzod az íjat.

Ha távozó félben vagy a lőtérről, ahol nagyon szűk a hely, lehetőleg úgy időzíts, hogy a többiek épp ne lőjenek: inkább várj egy kicsit, de ne zavard meg őket lövés közben motoszkálással.

A kilőtt vesszők számára is legyél figyelemmel: ne akarj 20 vesszőt kilőni, ha a többiek csak hármat lőnek – hidd el, előbb-utóbb rossz szemmel fognak rád nézni. Amúgy se a mennyiség, hanem a minőség számít 😉

5. Ne légy beképzelt

Senki se szereti a beképzelt embereket – nem kell mindenki orra alá dörgölni, ha lőttél egy jót. Igen, mindenki örülni fog veled, ha eredményt érsz el, mert az íjászok ilyen összetartó népség. De azért túlzottan dicsekedni se kell és főként nem kell lekezelően bánni másokkal (pl. azért sose nézz le senkit, mert szerinted „gagyibb” a felszerelése – lehet, hogy azzal az íjjal is jobb eredményeket ért el, mint te).

Fordítva is igaz ez: sose nevess ki valakit azért, mert gyengébb teljesítményt nyújt nálad! Sose tudhatod, mi áll a hátterében – az is lehet, hogy csak hobbiból lő néha és nem is érdekli az eredmény.

+1. Sose nyúlj más felszereléséhez engedély nélkül

De tényleg: eszedbe ne jusson más íjához nyúlni anélkül, hogy előtte nem beszélted ezt meg a tulajával. Ezek a felszerelések drágák és a tulajdonosaik joggal féltik őket. Az esetek nagy részében nem fogsz nemleges választ kapni, ha megkérsz bárkit, hogy szeretnéd kipróbálni az íját – de előzetesen akkor is mindig kérj engedélyt és csak akkor próbáld ki, ha a tulaj ott áll melletted!

Ha engedély nélkül kapod fel más íját, akkor egy verbális (kellemetlenebb esetben fizikális) tasli büszke tulajdonosa leszel rövid időn belül – ha ne adj’ isten még kárt is okozol az íjban, akkor megszponzoráltad az íjásztársadat egy új felszereléssel – magadat pedig egy életre megbélyegezted. Nem hiszem, hogy megéri…

Zárszó

Ezer szónak is egy a vége: igyekezz a biztonságra odafigyelve, kulturáltan viselkedni és akkor rövid időn belül egy remek, összetartó és barátságos társaságban fogod találni magad!

(forrás: archery360)

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a