Alkohol – egyesek szimplán csak „célzóvízként” becézik viccesen. Pedig egy olyan dologról van szó, aminek nincs keresnivalója az íjászversenyeken, íjászpályákon.

Tudom – vagyis sejtem – hogy a mostani cikkel egy csúnya darázsfészekbe nyúlok, mivel van sajnos az íjász társadalomnak egy olyan rétege, akik úgy gondolják, hogy „nekik aztán ne mondja meg senki, hogyan érezze jól magát”.

Mi a legnagyobb baj az alkohollal egy íjászversenyen?

Az alkohol dopping. Kész. Ha valaki kételkedne ezen állítás valóságtartalmában, annak javaslom átolvasni az antidopping.hu-n található tájékoztatót:

P1. ALKOHOL
Alkohol (etanol) fogyasztása kizárólag versenyen tiltott, az alábbi sportágakban. Kimutatása a kilélegzett levegő és/vagy levett vér elemzésével történik. A doppingvétség küszöbértéke 0,10 g/l véralkohol koncentrációval egyenértékű.
Repülősportok (FAI);Motorverseny (FIM);Íjászat (WA);Motorcsónak verseny (UIM);Autóverseny (FIA)

Szemfülesebbek már biztos fennhangon mondják most, hogy „dehát ez csak a World Archery versenyeire igaz”. Bizonyos szempontból ez így is van – mivel a hivatalos élsporthoz csak a World Archery versenyei tartoznak. De ettől függetlenül a többi szervezet szabályzatában is megtalálható az alkohol-tilalom, versenytípustól, szakágtól és „komolyságtól” függetlenül.

De miért is dopping az alkohol?

Az alkohol nyugtató hatással van a központi idegrendszerre, lelassítja az agy és a szervezet reakcióit. Az alkohol használatának során a szorongás csökken, vagy teljesen fel is oldódik, csökken az esetleges kézremegés és relaxált állapot érhető l. Ennek megfelelõen, alkoholos visszaélés az egyik legsúlyosabb dopping-vétség, amit íjász elkövethet.

Egy sör/feles még nem katasztrófa…

…de igen! Az emberek túlnyomó részének már egy feles is elég ahhoz, hogy nyugodtabb legyen – és így jobb eredményt érhessen el egy versenyen, így megkárosítva azokat az íjászokat, akik tisztelve a versenytársakat és a szabályokat, nem ittak.

Sajnos a mai napig lehet azzal a jelenséggel találkozni, hogy a versenyzők már a bemelegítés előtt/alatt/után kezükbe vesznek egy doboz sört vagy kikérnek a büféből egy felest. Ez a mentalitás persze gyakran folytatódik tovább a versenypályán is… ennek jellegzetes megnyilvánulása, amikor minden 3-4. célnál eldobott (!!) sörösdobozokon keresztül tudunk csak odalépni a lőálláshoz…

Félreértés ne essék: szerencsére évről évre csökken az olyan versenyek száma, ahol ilyen esetek előfordulnak, de sajnos még mindig több van, mint kéne.

Az íjászat veszélyes üzem!

Ha valakinek a dopping-vétség nem lenne elég, akkor jusson eszébe az is, hogy az íjászat bizony veszélyes üzem! Az alkohol hatására nő a reakcióidő, romlik az ítélőképesség is, ami akár komoly sérülésekhez is vezethet!

Azokról az esetekről nem is beszélve, amikor valaki annyira „őszintére” itta magát, hogy elkezd mindenkivel üvöltözni és ezáltal megzavarja mások szórakozását/kikapcsolódását/versenyzését.

Arról se szabad megfeledkezni, hogy az íjászversenyekre sokan családdal látogatnak ki, tehát kisgyermekek is vannak a környezetben. Nem hiszem, hogy a versenyközbeni alkohol-fogyasztás az a példa, amit mutatni kéne a következő generációknak.

Zárszó

Egy szó mint száz: az alkohol nem a íjászversenyekre való. Aki nem tudja megállni, hogy ne igyon 4-6 órán keresztül (amíg lezajlik egy verseny), annak íjászverseny helyett javaslott a kocsma, vagy egy szakorvos felkeresése.

 

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

7 Comments

 1. Sulyok György

  Bosszantó, hogy a téma állandóan aktuálissá válik!

  1. Váradi Balázs

   Attól tartok, hogy teljesen eltűnni sose fog. De sokaknak az a véleménye, hogy a szervezőknek is komolyabban kéne fellépniük némely esetben…pl. semmiből se tartana megbeszélni a helyi büféssel, hogy alkoholt ne áruljon reggel…

 2. Kira

  Nem is tudnék jobban egyetérteni. A szervezők tényleg nem is veszik komolyan a dolgot: még egy helyen sem láttam, hogy tettek volna valamit az alkoholfogyasztás ellen, olyat viszont nem egyszer, hogy pont a szervezők közül kínáltak néhányan alkoholt a versenyzőknek. Nagyon szomorúnak tartom, hogy ez jelenti egyeseknek a szórakozást, ettől érzik jól magukat. Az ember azt gondolná, hogy az íjászatban találják az örömet azok, akik részt vesznek ilyen versenyen.

 3. Hermann Gyula

  Az íjászat nem valami népszerű sport. Ezzel csak méjebre ássátok a sírját. Vannak akik csak szórakozni és jól érezni szeretnék magukat jó társaságban. És vannak akiknek az eredmény számít mindenek felett. Ha ezeket két részre osztjuk akkor versenyenként 20. 20. fő lesz. Szóval szerintem az arany közép utat kéne választani. Merthogy olyan versenyen még nem voltam ahol taj részeg hunok hátrafelé nyilaztak volna.

  1. Ványa Kira

   Kedves Gyula! Nem értek veled egyet: az íjászat szerintem egyre népszerűbb, minden versenyen egyre többen vagyunk, és fiatalok is akadnak szép számmal. Az arany középúttal az a baj, hogy az íjászversenyen semmi keresnivalója az alkoholnak. Ha valaki attól érzi jól magát, hogy iszik, az ne íjászversenyre járjon. Én bizony láttam, nem is egyszer, taj részeg versenyzőket. Ha egy ilyen ember natán balesetet okoz, akkor is azt fogod mondani, hogy csak jól akarta magát érezni?

   1. Krisztina

    Nagyon egyet ertek.Aki inni akar menjen a kocsmaba!

 4. Gergely Endre

  Nagyon egyszerű volna a megoldás. Lehet kapni elektronikus szondát. Rendező beszerzi. Verseny előtt mindenkit, verseny közben szúrópróba szerűen megfújat egyeseket. Aki a rostán fennakad azt a versenyből ki kell zárni. A kérdés már csak az, hogy rendet akarunk-e tenni ezen a téren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a