Mindegy, hogy vadászíjász vagy versenyíjász vagy: jó oldástechnika nélkül esélyed sincs. Az Íjásztechnika sorozat mostani részében ezt fogjuk kicsit boncolgatni, vizsgálni mind a reflex íj mind a csigás íj aspektusában.

Ahhoz, hogy egy íjász hosszú távon sikeres legyen, szükséges a megfelelő forma: az a lövési folyamat, ami a legegyszerűbben és legjobban ismételhető technika.

Kapcsold ki az agyad!

Alapszabály: a jó oldás – technikától függetlenül – tudat alatt megy végbe. A jó lövésnél a tested ösztönösen el fogja engedni azt a vesszőt, neked „csak” annyi a dolgod, hogy meglepődj. Ha ez nem történik meg és egy „MOST” hang szólal meg a fejedben, amire tudatosan elengeded az ideget, akkor nagy eséllyel lehet oldáshiba a lövési folyamatban, valamint tudatosan várni fogod a parancsot, ami görcsössé teszi a lövést és még több hibát fog a felszínre hozni – akár célpánikot is.

Ha nem kell azon gondolkodnod, hogy mikor kell lőnöd, akkor több energiád marad egy sokkal fontosabb dologra: a célzásra. A lövési folyamatnak ebben a fázisában csak a célzásra szabad fókuszálni, semmi másra: minden egyébnek tudat alatt, reflexből kell működnie. Kiegészítés: a célzásra se szabad túl nagy figyelmet szentelni, mert a túlzott célra tartási kényszer is lövéshibát eredményezhet!

Meglepetés teszt

Ahhoz, hogy megtudd, milyen érzés is a már említett meglepetés-lövés, alkalmazd az alábbi technikák egyikét, attól függően, hogy mivel lősz.

A csigás íjászoknak kicsit könnyebb a dolguk, mert csak elsütőre van szükség (fontos, hogy NE backtension legyen!) és egy barátra.

 1. Állj 5 méterre a táblától úgy, hogy a társad a hátad mögött van
 2. Húzd ki az íjadat
 3. Tarts célra
 4. Csukd be a szemedet
 5. A társad előzetes jelzés nélkül óvatosan nyúljon oda az elsütőhöz és oldjon helyetted. Fontos, hogy úgy csinálja, hogy te ne tudd, mikor sül el!

A helyes technikánál a húzókönyök hátra fele fog magától mozdulni! Sokszor látom, hogy egyesek azzal „csalnak”, hogy lövés után tudatosan húzzák hátra a könyöküket, persze már akkor, amikor a lövés régen elment.

Azt szokták az elsütővel lövőknek tanítani, hogy „tanulj meg oldani a hátaddal és könyököddel az ujjad helyett”. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, nagyon fontos, hogy az elsütő rád legyen beállítva: az elsütő gomb szöge, érzékenysége, valamint csuklószíjas elsütő esetén a szíj hossza is fontos tényező. Ha ezeken túl vagy, kihúzás után két dologra kell odafigyelni:

Íjásztechnika: az oldásról

 1. NE markold az elsütőt, még akkor se, ha azt „marokelsütőnek” hívják! Lazán tartsd: ha félsz, hogy kicsúszik a kezedből, akkor kösd egy laza szíjjal a csuklódhoz. (mellékelt kép)
 2. Finoman helyezd rá az ujjadat az elsütő gombra, de ne nyomd meg! Kezd húzni a hátaddal és a lapockák összezárásával: helyes technikánál el fog oldani magától, mivel a lapockák közeledésével a könyök elindul hátra és így a kéz többi része is: az elsütőt viszont húzza az ellenkező irányba az íj, ezért az kisebb mértékben mozdul, mint az ujjunk, aminek következtében létre jön az oldás.

Sajnálatos módon a reflex íjászoknál nincs ilyen egzakt módon bemutatható módszer, de használható valamelyest a csigás technika egy kis átalakítással. Fontos, hogy ne akarjunk küzdeni a társunkkal szemben. Ugyan úgy álljunk be, mint ahogy fentebb írtam. A különbség az, hogy a célzás után a társunk egyik kezével a gerincünket támassza a két lapocka között, miközben másik kezével a húzókar könyökcsúcsát húzza „hátrafele”: itt ne küzdj, hagyd, hogy legördüljön az ideg, amikor akar. Itt is igaz az, hogy akkor jó a technika, ha a húzókar szépen hátra indul meg. A jó lövésnél nem akarod megtartani az ideget. Jó technikánál a lapockák összezárása miatt az ellazult ujjak közül gyakorlatilag kitépi magát az ideg.

A World Archery Youtube csatornáján remek példák vannak a helyes oldásra, onnan emeltem át most egyet ahhoz, hogy a „hátrafele oldást” jól láthatóvá tudjam tenni:

Zárszó

Egy nagyon fontos dolgot írnék ide a végére: ez a cikk – és úgy általában az olvasott anyagok – nem helyettesítenek egy szakképzett, hozzáértő edzőt, aki személyesen látja a hibákat és tudja is javítani azokat! Ez a cikk csak tájékoztató jelleggel készül, hogy néhány kérdéses pontra próbáljon segíteni.

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 Comments

 1. Tom

  Szia! Lenne egy kérdésem. A nagy darab embereknek mennyire ajánlott ez a sport? Van itthon egy csigás íj. Még a Kassai féle. Tehát nem mai darab már.. Sok évet állt, de persze gyakorlásnak jó lenne.
  Csak éppen én úgy veszem észre, hogy a célzáskor az íjász teljesen a test közelébe, az archoz húzza az ideget. Na most én a testfelépítesem miatt ezt nehezen tudom megoldani.. Egyelőre nincs is célzóka az íjon. De félek ha teszek rá, akkor sem fogom tudni rendesen használni. Tetszenek a reflex íjak is nagyon. De azzal kapcsolatban is vannak hasonló aggodalmaim. Van valami leírás, hogy mennyire számít a beállás? Láttam olyanokat, akik például valahogy előre döntik a felső testüket, és ferdén tartják az íjat! Ez szabályos? Illetve ez működhet nálam?
  Előre is köszi a választ!

  1. Váradi Balázs

   Szia!

   Teljesen nyugodtan belevághatsz – vannak szép számmal nagyobb alkatú kollégák.

   Viszont amit javasolnék: mielőtt elkezdesz azzal a Kassaival lőni, keress fel egy egyesületet, ahol segítenek a mozgásban, átnézik az íjat – de lehet, hogy adnak gyakorláshoz egy megfelelőbbet. Én szvsz felraknám a falra dísznek azt az íjat, lőni már nem szabad vele, mert komoly sérülés (mind az íj, mind a te részedről) lehet a vége!

   A pontos lövés egyik alapja az azonos mozgás, a helyes tartás és mozgássor – tehát nagyon számít a beállás. Dőlni, forgatni azért nem célszerű, mert azt nem tudod 100%-ban mindig ugyan úgy csinálni még vízszintes talajon se, nemhogy pl egy terep vagy 3D versenyen.

   Az alap technikában nem célszerű előre dőlni, az íjat bedönteni meg aztán pláne nem – főleg csigás íjnál.

   Összegezve keress egy egyesületet, akik tudnak segíteni. Ha megírod, hogy merre laksz, akkor valószínűleg tudunk is ajánlani. De itt is van egy csomó egyesület listázva:

   https://archersguide.hu/ijasz-egyesuletek/

   1. Tom

    Szia!

    Közben beújítottam egy 42#-os Kassai Medvét. Most azzal gyakorlok. Kicsit fura, hogy két szemmel célozzak. Illetve tudat alatt. Egyelőre nem akarok nagy távra lőni. Vannak jó és rossz lövéseim. Egyelőre több a rossz! 🙂 Csak ugye az ujjaim sínylik meg legjobban a reflex íjat. Ez a legfurább a csigás után. Muszáj lesz kesztyűt használnom.
    Köszönöm a segítséget! Amint lesz több időm, megpróbálok konzultálni valakivel szemben is. Egyébként Dombóvár környékén lakom.
    Örülök, hogy válaszoltál!
    Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a