Sorozatunk előző részében az az íjászat esőben történő űzéséhez adtunk néhány tanácsot. Most a szél ellen vesszük fel a harcot néhány hasznos tanáccsal.

1. Szél hatása a vesszőre

A nagyon erős szembe szél lenyomja a vesszőt,az erős hátszél megemeli. Favesszőnél-mivel nehezebbek a karbonnál,annyira nem észlelhető. Természetesen itt nem méterekről beszélünk, valamint ha mi magunk is szeles helyről lövünk, akkor valószínűleg észre se fogjuk venni, mert a szél minket is „dobálni fog”. Ez akkor figyelhető meg igazán, ha a lőállás maga szélcsendes helyen van, de a cél már nem. Ez tipikusan az „erdőből a rétre” lövés.

Ami még egy fontos tényező: minél magasabb, nagyobb egy vessző tollazása, annál érzékenyebb a szélre, hiszen nagyobb felületbe tud belekapni.

2. Figyelj a szélre!

Van, aki a tegezére/stabilizátorára vékony szalagot köt, hogy azzal „mérje a szél erősségét. Ez szerintem annyiban téves elképzelés, hogy csak az íjász környékén használható – ott meg szerintem ilyen eszköz nélkül is érezhető, hogy fúj-e a szél és mennyire.

Érdemesebb inkább körültekintően megnézni az aljnövényzet „mozgását” lövés előtt, sokat segíthet abban, hogy megtudjuk, a cél környékén mennyire fúj a szél. Főleg a cél környékén érdemes figyelni a szelet,hisz ott a leglassabb a vessző (nagy távolságnál).

A hegytetőn,vagy erdő végénél szinte mindig számítani kell „meglepetésekre”, hirtelen változó szélerősségre.

3. Légy körültekintő a lövéssel!

Célszerű a vékonyabb ágakat is figyelni a vessző várható lővonalában – ez kiemelten fontos a lassabb, nagyobb röppályát leíró vesszők esetében! Ha hullámzik a szélerősség, előfordulhat, hogy az adott pillanatban éppen nem lóg be egy ágacska, de a lövés előtt feltámadó szél már besodorhatja az útba.

4. Érezd a ritmust

Sose küzdj a szél ellen – hidd el, ő nem fárad el! Lövésnél figyeld a szél ritmusát, próbálj alkalmazkodni hozzá és akkor elengedni,ha épp abbahagyja,vagy kisebb az ereje.

Érdemes szeles időben is gyakorolni: meg kell tanulnod – pontosabban rá kell érezned -, hogy mennyit kell „rátartanod” oldalirányban a különféle távokon, ha fúj a szél.

5. Öltözködés

Az alapszabály ugyan az, mint esős időben: olyan ruhadarabokat vegyél fel, amik melegen tartanak, könnyűek és nem lógnak az ideg útjába.

Hölgyeknél (és hosszabb hajú férfiaknál) a hajrögzítésre is odafigyelni (kendő,hajgumi,csat),mert a kisebb hajat is bele tudja fújni a szemünkbe a szél, valamint a kósza hajszálak az idegre is csavarodhatnak: ez pedig felettébb kellemetlen érzés tud lenni.

Társszerző: Balou

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 Comments

 1. Qko

  Nem csak a hát/szembeszél számít, főleg egy lassabb vesszőnél! Az oldalszél sokkal kritikusabb tud lenni.
  Ha nem te vagy a kezdő az adott célnál, érdemes figyelni a versenytárs lövését, következtetéseket lehet levonni mind a vessző mozgásából, mind abból, hogy hova ment az ő vesszője (már persze, ha mint íjászra érdemes figyelni 🙂 ).

  És én is csak erősíteni tudom, hogy tapasztald ki a szél ritmusát, keress csendes időszakokat és próbálj ahhoz alkalmazkodni. A legtöbb esetben van ilyen, használd ki!

  1. Váradi Balázs

   Teljesen igazad van, Qko!

   Annyival egészíteném ki, hogy ne bízzunk azért vakon a látottakban: egy jobbos lövés nem feltétlen a szél eredménye – de érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi történhetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a