“Akkor íjászkodj kisfiam, ha jól esik!” – tartja az ősi íjász mondás. Nos, ez gyakran szó szerint értendő, hiszen nem mindig vagyunk olyan szerencsések, hogy kellemes, napsütéses körülmények között lőhetünk. Sokszor előfordul, hogy a kellemesnél rosszabb időjárási körülmények között kell lőni egy-egy íjászversenyen vagy edzésen. Jelen cikksorozat első részében arra adunk néhány tanácsot, hogy hogyan lehet az íjászat szép sportját esős időben hatékonyan űzni, mire érdemes odafigyelni.

Ruházat

A legnagyobb hiba, hogy az íjászok többsége nem tart kifejezetten esős és szeles edzést sem, így felkészületlenül éri őket. Az esős felszerelést külön tesztelni kell, nem versenyen szembesülni a hibákkal. A ruházatnál több szempontot is ellenőrizni kell: legyen kényelmes, vízhatlan, de ugyanakkor ne verjen bele az ideg; a sapka ne akadályozzon a lövésben.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Tipp: Ha túl bőnek érzed az esőkabát ujját, használj gumiszalagot a leszorításra. De megteszi egy térdzokni is, aminek kivágtuk a lábujj részét: ide a négy ujj jön; külön nyílás a sarkon, ez a hüvelykujj helye.[/box]

Ha későn észleltük, hogy bever a dzseki, akkor érdemes kibújni a tartó kézzel belőle, úgy felcipzárazni, a kabát ujját befordítani, plusz csuklyát is, mert csuklyában lehetetlen lőni, viszont megáll benne a víz.

Persze nem szabad a lábunkról se megfeledkezni: Mindenképp szerezzünk be egy vízhatlan nadrágot, és/vagy kamáslit!

Íj felkészítése, védése

A markolatra érdemes teniszütő FEDŐGRIPpet tekerni, mert ez jól elnyeli a vizet, nem csúszik a legnagyobb esőben sem a markolat – érdemes viszont száraz időben is rajta hagyni, mivel a grip minimálisan, de megváltoztatja a fogás érzetét az íjnak, amit meg kell szokni.

Néhány jó tanács a felszerelésünk védelme érdekében:

  • Sárban íjat vízszintesen vigyük, hogy ha csúszunk-esünk, eldobhassuk, ne tudjunk ráesni – természetesen kontrollálva “dobjuk el”, ne nézzük szeretett felszerelésünket gerelynek, amit minél messzebb kell elhajítani.
  • A tegezt szintén magunktól kissé eltartva próbáljuk tartani, védve az eséskor. Ez egyrészt azért fontos, mert ha esünk, jó eséllyel így nem törnek el a vesszők. Valamint magunkat se nyársaljuk fel rájuk.

A táskánkban mindig legyen száraz törlőkendő, nylon zacskóból több is. Valószínűleg a férfi íjászok közül senki se tudja/használja, de a legjobb nedvszívó a női betét. Tutira szárazra töröl mindent és sok nedvességet felszív, valamint kis helyen elfér!

Az íjakat nem nagyon lehet védeni a víztől, bútorápolón, vaxon, bőrápolón kívül mással – ez természetesen függ az íj típusától is. Általános érvényű szabály, hogy a verseny/edzés után jó alaposan töröljük át, szárítsuk meg a felszerelést, hogy ne állhasson rajta a víz.

Folyamatos esőnél érdemes minden lövés előtt “kipengetni”a vizet az idegből, mert szembespriccel lövéskor, ami nem igazán kellemes érzés és a lövés eredményességén is sokat tud rontani.

Vesszővédelem

Ez főként a favesszővel, illetve pulykatollat használókat érinti. Húzhatsz zacskót a tollakra, hogy megóvd a felesleges ázástól, de csodát ne várj – a használt vesszők gyorsan át fognak ázni.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Még egy trükk, amit nem fúj el a szél és használhatsz zacskó helyett: 2L-es PET palack hosszú széles részét levágod, majd “kupakként”ráborítani a tegezből kiálló vesszőkre. Ezt gumival rögzíthetjük a tegezhez, akkor nem veszítjük el.[/box]

Folyamatos eső esetén hasztalan minden védelem, az állatban levő vesszők értékelésig úgyis eláznak. Ezért érdemes a vesszőt lekezelni valamivel. Szokták szilikonnal, impregnálóval befújni-kenni a vesszőket: ez beszívódik, így nehezebb lesz a vessző, de a felülete csak elázik. A tuti a lakk. Ezzel óvatosan kell bánni, mert a vastagon lakkozott vessző spine értéke megváltozik, keményebb lesz. Nem az én tippem, hanem egy íjkészítő barátomé: Nitro+ lakk 50% keveréke, pólóanyagon átitatva, 3X ultravékonyan áthúzni (áthúz-szárít-áthúz-szárít-stb.) Utolsó száradás után 2000-es dörzspapíron óvatosan át kell húzni, a tollra mehet az impregnáló, vagy szilikon.

Érdemes impregnálóval a többi ruhát-cipőt is befújni, sokat segíthet. Lövés előtt az elázott vessző tollából mindenképp rázzuk ki a vizet, a lehetőségekhez képest töröljük meg a vesszőt. A vizes vessző nehezebb: hogy mennyivel kell rátartani, ezt kell kitalálni az esős edzéseken.

A nedves pulykatoll lelapul, instabilabb lesz a vessző, jobban kijönnek a lövéshibák – erre érdemes odafigyelni. Ha száradás után nem nyerték vissza eredeti formájukat a tollak, akkor tartsuk forró víz gőze fölé, attól szépen kiegyenesedik.

Eső és az irányzék

Nos, ez se egyszerű helyzet. A csigás íjakon amúgy is “mindenféle ketyere” megtalálható, ez még bővül egy picit esős időben. Enyhe, szitáló esőben sokszor megteszi, ha az amúgy napsütés ellen használt árnyékolót felrakjuk az irányzékra, ez már viszonylagosan szárazon tudja tartani. Nagyobb eső esetén már érdemes egy zacskót (vagy külön az irányzékra szánt védővásznat) ráhúzni addig, amíg nem lövünk.

Ami még nagy kellemetlenséget tud okozni, az a peep-be ment víz! Több módszerrel is találkoztam már, amivel óvták:

  • volt, aki egy fél kindertojással (a műanyag játéktartó részével, nem a csokival) oldotta meg úgy, hogy függőlegesen ejtett rajta egy vágatot, hogy ezáltal rá tudja húzni az idegre a peep fölött;
  • van, aki egy kis szivacsdarabot csíptet fel a peep fölé közvetlenül – ez védi a további víztől és a benne lévőt is valamennyire felszívja
  • Folpack vagy nylon darab befűzve a peep fölé: ennek előnye, hogy ha jól van felrakva, nem kell lövés előtt levenni, csak “felhajtani”. Hátránya tapasztalatom szerint, hogy egy idő után megadja magát.

Tabok és elsütők

Mindegy, hogy mit használunk az oldáshoz: óvjuk a víztől, amennyire csak lehetséges! Ha a bőr egyszer megszívja magát vízzel, akkor elkezd felgyűrődni, bepöndörödni. Nem lesz olyan szép sima az oldás, mint előtte. A különféle elsütőknél pedig a mechanika az, ami nem igazán barátja a víznek, ezért óvni kell. Ha van rá lehetőség, legyen a tegezben egy tartalék tab/elsütő, amit elő tudunk kapni, ha az első már túlzottan elázott volna. Természetesen az is legyen jól betörve/beállítva!

Egy nagyobb eső után érdemes kiszárítani őket – ha van rá lehetőség, darabjaira szedni, áttörölni, az elsütőket akár átfújni WD40-nel. Fontos, hogy a WD40-et csak tisztításra használjuk, utána kenjük át olajjal vagy szilikon zsírral!

Társszerző: Balou

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi “íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a