Egy íjásznak számos kiegészítő felszerelése van az íján kívül. Íjász felszerelés rovatunk első részében a tegezeket fogjuk górcső alá venni és bemutatni, hogy a sok féle között hogyan lehet könnyedén eligazodni.

Mire jó a tegez?

Természetesen a legegyszerűbb válasz magától értetődő a fenti kérdésre: a vesszők tárolására. Jobban megvizsgálva a tegezeket, gyorsan rájövünk, hogy számos tárolási mód létezik, valamint még annál is több, különféle kiegészítő funkciója lehet egy-egy darabnak. Egyes hagyományőrző darabokba több tucatnyi vessző is könnyedén belepakolható, míg a terep és 3D íjászok egy része által favorizált darabok a sok tárolási rekeszükről híresek. Ezeken felül van még egy kiemelt funkciója a tegeznek: az egyediség kifejezése, hiszen ez is egy olyan pont, ami remek alkalom arra, hogy megmutassunk egy kis darabot egyedi ízlésünkből. Van, aki különlegesebb színű és/vagy formájú tegezt hord és van, aki kitűzőkkel vagy függőkkel aggatja tele.

Tegez típusok

 • Hagyományőrző tegez: Ezek a tegezek az estek túlnyomó részében bőrből készült darabok, létezik belőlük oldal tegez (amit övre fűznek) és háti tegez is. Ez utóbbi itthon kevésbé elterjedt modellek, megoszlanak a vélemények a könnyű használhatóságról. Főleg, ha az íjász szeret egy konkrét vesszővel lőni, akkor azt nehezen tudja kiválasztani magának. Persze ezeken belül is találkozhatunk még további megoldásokkal, de a régi kultúráknak és a készítők kreativitásának köszönhetően akár egy külön bejegyzést is lehetne szentelni a különféle hagyományőrző tegezeknek. Vannak olyan darabok, amik az egyes népek, kultúrák jellegzetességeit mutatják, míg egyesek inkább a fantasy vonalon mozognak. Előfordulnak olyan darabok itt is, amiken találhatóak kisebb zsebek, de az esetek nagy részében egy fakkosak és csak a vesszők tárolására alkalmasak.
 • Terep – és Pályaíjász tegez: Ebben a kategóriában az én szememben van egy kis kavarodás a klasszikus elnevezések és a használati módok között. Az oka a kavarodásnak az, hogy főleg itthon az úgynevezett Field tegezt (azaz terepíjász tegezt) főként a pályások használják, míg a Target változatot a 3D-sek. A terepíjász versenyeken azért látni sok Field tegezest, mert itthon ennek a két szakágnak elég nagy a közös keresztmetszete: a terepíjász szakág keménymagját a pályaíjászok adják.  Vannak olyan darabok, amiknek az aljában egy mágnescsík található, aminek köszönhetően a vesszők stabilan megmaradnak a tegezben, ami főként terep és 3D versenyeken előnyös. A kisebb méretű, kevesebb fakkal ellátott darabokat azok szokták preferálni, akiknek  nem szeretik, ha egy komplett szervizállomással kell a lővonalhoz állni: elég, ha ott van mögöttük a széküknél. A nagyobb méretű darabok több zsebes, kivitelűek, amibe könnyen el lehet pakolni a kiegészítőket. Természetesen nincs szentírás arra, hogy melyik szakágban melyik tegezt „kell” használni. Ha Terep és 3D versenyen Field tegezt használ egy íjász, akkor sokszor a táskájukba pakolják a kiegészítőket (amin az esetek túlnyomó részében egy szék is megtalálható, erről írtam már a „Mit vigyünk ki a terepíjász versenyre” cikkben.) Ezen felül a Field tegezekre jellemző, hogy a vesszők a függőlegeshez közelebb eső szögben állnak a tegezben, aminek az oka, hogy a lővonalban így kevésbé zavarják a társakat és terepen nem akadnak fenn a bokrokon. Ezeknél a tegezeknél alapvetően mindig van lehetőség a vesszők csoportonkénti szétválasztására, minőségtől és designtól függő megoldásokkal.
 • Tár: Ez az eszköz ez kicsit kilóg a sorból, de mivel vesszőtárolásra használják, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes róla beszélni. Ezeket az eszközöket alapvetően a vadászok használják és reflex íjakra, valamint csigás íjakra lehet szerelni. Előnye, hogy nem kell plusz dolgokat magunkra aggatni, ami vadászat közben még fenn akadhat. Hátránya, hogy picit elhúzhatja a kezünket oldal irányba, amivel számolni kell.

Hogyan válasszunk tegezt?

Alapszabály: azt vegyük meg, amelyik tetszik. Persze azért érdemes figyelembe venni a használhatóságot is, aminél alap szempont, hogy milyen versenyekre járunk, vagy mi a célunk az íjászattal. Ha hagyományőrző céllal íjászkodunk, akkor érdemes utána járni, hogy az adott kor, aminek a hagyományait próbáljuk feleleveníteni, milyen tegezeket is használt.

Jobbra: Field tegez Balra: Target tegez
Jobbra: Field tegez
Balra: Target tegez

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 Comments

 1. mcdougles

  Balou

  Szerintem pont fordítva van. A jobb oldali a „Field” tegez, ezt kedveleit a terepesek, mert kissé hátrafelé áll benne a vessző, így nem akad bele minden bokorba. A másik a „target” modell, ez meg azért jobb a páján, mert nem kell hátranyúlni a vesszőkért.
  Field tegezek: https://www.google.hu/search?q=field+quiver&client=firefox-a&hs=hyR&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gGXLU9PdJKfV4QTPxIC4Dg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=722

  Target tegezek: https://www.google.hu/search?q=field+quiver&client=firefox-a&hs=hyR&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gGXLU9PdJKfV4QTPxIC4Dg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=722#q=target+quiver&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch

  Valamint hozzá tenném még a háti tegezt.

  1. Váradi Balázs

   Korrigáltam mind a képet mind a cikket. A kavarodást az okozta a field és target tegeznél(saját magamat zavartam össze a sok vázlatverzió összeollózásával), hogy elég nagy eltérés van az alap elnevezés és a használati terület között – ezzel is kiegészítettem a cikket. Itthon nagyon sokan használnak „Target” tegezt 3D-n például, és „Field” tegezt pályaversenyeken.

   A háti tegezeket szándékosan nem bontottam külön kategóriára, mivel itthon az esetek 99,9%-ban a hagyományőrző réteg használja, így ott említettem meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a