Íjász felszerelés: a tegez

Íjász felszerelés: a tegez

2014. 07. 19. 2 Írta Balou

Egy íjásznak számos kiegészítő felszerelése van az íján kívül. Íjász felszerelés rovatunk első részében a tegezeket fogjuk górcső alá venni és bemutatni, hogy a sok féle között hogyan lehet könnyedén eligazodni.

Mire jó a tegez?

Természetesen a legegyszerűbb válasz magától értetődő a fenti kérdésre: a vesszők tárolására. Jobban megvizsgálva a tegezeket, gyorsan rájövünk, hogy számos tárolási mód létezik, valamint még annál is több, különféle kiegészítő funkciója lehet egy-egy darabnak. Egyes hagyományőrző darabokba több tucatnyi vessző is könnyedén belepakolható, míg a terep és 3D íjászok egy része által favorizált darabok a sok tárolási rekeszükről híresek. Ezeken felül van még egy kiemelt funkciója a tegeznek: az egyediség kifejezése, hiszen ez is egy olyan pont, ami remek alkalom arra, hogy megmutassunk egy kis darabot egyedi ízlésünkből. Van, aki különlegesebb színű és/vagy formájú tegezt hord és van, aki kitűzőkkel vagy függőkkel aggatja tele.

Tegez típusok

  • Hagyományőrző tegez: Ezek a tegezek az estek túlnyomó részében bőrből készült darabok, létezik belőlük oldal tegez (amit övre fűznek) és háti tegez is. Ez utóbbi itthon kevésbé elterjedt modellek, megoszlanak a vélemények a könnyű használhatóságról. Főleg, ha az íjász szeret egy konkrét vesszővel lőni, akkor azt nehezen tudja kiválasztani magának. Persze ezeken belül is találkozhatunk még további megoldásokkal, de a régi kultúráknak és a készítők kreativitásának köszönhetően akár egy külön bejegyzést is lehetne szentelni a különféle hagyományőrző tegezeknek. Vannak olyan darabok, amik az egyes népek, kultúrák jellegzetességeit mutatják, míg egyesek inkább a fantasy vonalon mozognak. Előfordulnak olyan darabok itt is, amiken találhatóak kisebb zsebek, de az esetek nagy részében egy fakkosak és csak a vesszők tárolására alkalmasak.
  • Terep – és Pályaíjász tegez: Ebben a kategóriában az én szememben van egy kis kavarodás a klasszikus elnevezések és a használati módok között. Az oka a kavarodásnak az, hogy főleg itthon az úgynevezett Field tegezt (azaz terepíjász tegezt) főként a pályások használják, míg a Target változatot a 3D-sek. A terepíjász versenyeken azért látni sok Field tegezest, mert itthon ennek a két szakágnak elég nagy a közös keresztmetszete: a terepíjász szakág keménymagját a pályaíjászok adják.  Vannak olyan darabok, amiknek az aljában egy mágnescsík található, aminek köszönhetően a vesszők stabilan megmaradnak a tegezben, ami főként terep és 3D versenyeken előnyös. A kisebb méretű, kevesebb fakkal ellátott darabokat azok szokták preferálni, akiknek  nem szeretik, ha egy komplett szervizállomással kell a lővonalhoz állni: elég, ha ott van mögöttük a széküknél. A nagyobb méretű darabok több zsebes, kivitelűek, amibe könnyen el lehet pakolni a kiegészítőket. Természetesen nincs szentírás arra, hogy melyik szakágban melyik tegezt “kell” használni. Ha Terep és 3D versenyen Field tegezt használ egy íjász, akkor sokszor a táskájukba pakolják a kiegészítőket (amin az esetek túlnyomó részében egy szék is megtalálható, erről írtam már a “Mit vigyünk ki a terepíjász versenyre” cikkben.) Ezen felül a Field tegezekre jellemző, hogy a vesszők a függőlegeshez közelebb eső szögben állnak a tegezben, aminek az oka, hogy a lővonalban így kevésbé zavarják a társakat és terepen nem akadnak fenn a bokrokon. Ezeknél a tegezeknél alapvetően mindig van lehetőség a vesszők csoportonkénti szétválasztására, minőségtől és designtól függő megoldásokkal.
  • Tár: Ez az eszköz ez kicsit kilóg a sorból, de mivel vesszőtárolásra használják, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes róla beszélni. Ezeket az eszközöket alapvetően a vadászok használják és reflex íjakra, valamint csigás íjakra lehet szerelni. Előnye, hogy nem kell plusz dolgokat magunkra aggatni, ami vadászat közben még fenn akadhat. Hátránya, hogy picit elhúzhatja a kezünket oldal irányba, amivel számolni kell.

Hogyan válasszunk tegezt?

Alapszabály: azt vegyük meg, amelyik tetszik. Persze azért érdemes figyelembe venni a használhatóságot is, aminél alap szempont, hogy milyen versenyekre járunk, vagy mi a célunk az íjászattal. Ha hagyományőrző céllal íjászkodunk, akkor érdemes utána járni, hogy az adott kor, aminek a hagyományait próbáljuk feleleveníteni, milyen tegezeket is használt.

Jobbra: Field tegez Balra: Target tegez

Jobbra: Field tegez
Balra: Target tegez