Versenytípustól függetlenül alapvető szüksége van minden íjásznak egy jó távcsőre: a cél előzetes vizsgálatától kezdve addig, amíg megvizsgálja, hogy pontosan hova is sikerült lőnie. A mai piacon számos remek eszközzel találkozhatunk, amik között könnyedén összezavarodhat az ember. Ebben a cikkben egy kis útmutatót próbálunk összehozni ahhoz, hogy milyen szempontok alapján érdemes távcsövet választania egy íjásznak.

Alapvető szabályok, tanácsok

Mindegy, hogy milyen szakágban lövünk, van néhány olyan szabály és tanács, amire oda kell figyelnünk a távcső vásárlásakor annak érdekében, hogy önfeledten élvezhessük az íjászat örömeit.

  1. A távcső semmilyen módon nem lehet alkalmas távbecslésre. Tehát nem lehet benne se lézeres távmérő, se skálázott lencse, aminek a segítségével mérhetővé válik a céltárgy mérete.
  2. Csak olyan távcső használható az íjászversenyen, ami nem zavarja a többi versenyzőt a lövésben. Ez főként a pályaíjászokat érinti, akik állványra rögzített távcsővel lőnek. Terep- és 3D íjászok inkább bino- vagy monokulárt használnak, mivel az állvány cipelése nehezítené a helyzetüket.
  3. Nitrogén töltéses távcső legyen. A nitrogén töltetű távcsövek ellenállóbbak az esővel, porral, párával szemben, ami megkönnyíti a rossz időjárási körülmények közötti versenyzést. Természetesen érdemes utána nézni, hogy az adott távcső mennyire „szereti” a vizet, mert a töltött távcsövek közül se mindegyik felel meg ugyan olyan mértékben ennek a kritériumnak.
  4. Próbáld ki vásárlás előtt! Nagyon fontos, hogy mielőtt kifizetsz egy nagyobb összeget a távcsőre, próbáld ki azt a konkrét darabot, amit meg akarsz venni! Vizsgáld meg, hogy karcmentes-e a lencse, ellenőrizd, hogy ne legyen szellemképes, stb. Az igazán korrekt kereskedők megengedik, hogy akár az utcára is kisétálj vele, hogy néhány távolabbi pont megnézésével is leellenőrizhesd a távcsövet.

Távcső típusok

Fontos, hogy olyan távcsövet válasszunk magunknak, ami megfelel a versenyigényeknek. Mint ahogy már egy fél mondat erejéig fentebb is utaltam rá, teljesen más távcsövet használnak a pályaíjászok és azok, akik terepen versenyeznek.

  1. Binokulár: A klasszikus kétszemes távcső. A terep és 3D íjászok nagy része ezeket a modelleket részesíti előnyben. Sok méretben létezik, saját tapasztalataim szerint a 8×42 és a 10×42-es méret az, ami ideális ezekre a versenyekre. A 8 illetve 10-szeres nagyítás mellett szépen rá lehet közelíteni egy 50-60 méteres célra is anélkül, hogy túlzottan remegne a kezünk, valamint a súlya se lesz túlzottan zavaró.
  2. Monokulár: Ezek gyakorlatilag a binokulárok egyszemes változatai. Ezt is főként terepen és 3D-n használják néhányan. Manapság egyre ritkábban lehet hozzájutni jó darabokhoz, a régiek pedig elég nagy súllyal rendelkeznek. Ezen felül a térérzékelés is rosszabb minőségű a két szemes társaival ellentétben.
  3. Spektív: Ezt a fajta távcsövet a pályaíjászok használják, háromlábú állványra szerelve. Erre azért van szükség, mert ezek sokkal nagyobb nagyítással rendelkeznek, mint a fentebb tárgyalt modellek, így szabad kézből nem lehetne rendesen használni. Ezen felül gyorsabb használatot tesz lehetővé a lővonalban állva. Ne felejtsük el, hogy a pályaíjászok 50-70-90 méterre lőnek kategóriától függően, így ott indokolt egy nagyobb nagyítású eszköz.

További hasznos tanácsokat és technikai információkat találhatsz a Budapesti Távcső Centrum oldalán: Távcső tanácsok

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a