Így lehetsz mentálisan felkészültebb íjász

Szinte minden íjász szeretne profi szintre jutni, a példaképeik szintjére. Mitől jók azok az íjászok, akiket „jóknak” tartunk – azaz az élversenyzők? Mi a trükkjük? Nos – valószínűleg elég sok van nekik, de most néhányat megpróbálok bemutatni.

Nagyon sok olyan apró dolgot csinálnak a profi versenyzők, amikkel gyakorlatilag kondicionálják az agyukat a sikerre és a magabiztosságra. Ezeket a lépéseket szinte egytől egyig Te magad is bevezetheted az edzéstervedbe.

Éld meg a pillanatot

Ez elsőre talán fura és nehezen érthető lehet. Ennek a „filozófiának” a lényege, hogy a különféle, verseny közbeni élményeket el kell raktároznunk magunkban: mind a jókat, mind a rosszakat. Ennek az oka az, hogy így egy későbbi, hasonló szituációban ezeket elő tudjuk venni:

  • a rossz élmények arra jók, hogy tanuljunk belőlük és ne kövessük el ugyan azt a hibát,
  • a sikerélmények pedig támaszt nyújtanak és erőt ahhoz, hogy ha egyszer már sikerült jól teljesítenünk az akadályt, akkor menni fog megint. Nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb apró részletet próbáld meg jól elraktározni az agyadban, hogy elő tudd hozni, mit hogyan csináltál akkor, amikor jól sikerült.

A fényképezőgép az íjász jó barátja

John Dudley - Íjász
Fénykép egy tökéletes sorozatról – remek önbizalomnövelés!

Minden bizonnyal észrevetted már, hogy a „sztár íjászok” iszonyatosan sok képet raknak fel magukról és a jó lövéseikről. Elég, ha csak megnézed Braden Gelenthien, Martin Damsbo képeit… Persze tudja mindenki, hogy a képek nagy része a szponzorok miatt van fent, de most nem ezekre gondolok…hanem a jó sorozatokat bemutatókról.

Miért van erre szükség? Azért, mert így építhetsz fel magadban egy egészséges önbizalommal teli, pozitív énképet! Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodtan, magabiztosan versenyezhess! Enélkül sokkan nehezebben fogod viselni a stresszes, szoros helyzeteket – és valószínűleg nagyobb eséllyel is fogsz hibázni ilyenkor.

Gyakorolj nyomás alatt

Nagyon sokszor szoktam hallani a „pedig edzésen 3 centis szórást lövök 50 méterről” típusú kijelentéseket, miközben értetlenül vakarja az illető a fejét egy-egy versenynap végi pocsék eredményt elemezgetve.

Ennek roppant egyszerű a logikája: az íjászok nagy része teljesen steril, ideális körülmények között edz. Nincs zavaró tényező, nincs stressz: tehát minden adott a jó lövéshez. Félreértés ne essék: amikor technikát gyakorolsz, ez a jó környezet! De verseny-felkészülésnél nem! Ott szükség van arra, hogy legyenek zavaró tényezők, amik kizökkenthetnek!

Remek megoldás például, ha a csapattársaiddal háziversenyt rendeztek. Persze csak akkor, ha mindenki 100%-ig komolyan veszi! De tudtad például, hogy Orosz Viktort az édesapja úgy készíti fel a stresszes helyzetekre, hogy pl. alkalmanként fel-le tekeri a fűtést, lekapcsol néhány lámpát a teremben, vagy csak szimplán nem ad meg egyértelmű találatokat? Ez az oka annak, hogy Viktor sokszor nyugodt tud maradni szorult helyzetben is!

Forrás: Bow International

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

One Comment

  1. Kiss Attila

    Nagyon remek oldal! Élmény volt elolvasni minden cikket, s rengeteg a hasznos információ! Remek! Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a