Itt a jó idő, szinte minden hétvégén akad egy-egy terepíjász vagy 3D verseny az ország szinte minden pontján. Előfordulhat mindenkivel, hogy otthon hagy valamit vagy kezdőként nem tudja, hogy pontosan mikre is van szüksége egy ilyen versenyen. Ezen problémák áthidalására álljon itt egy lista azokról a dolgokról, amik szükségesek a sikerhez. Azért is fontos, hogy kiváló felkészültséggel induljunk neki egy versenynek, mert csak így garantálható a mentális összeszedettség, ami nélkülözhetetlen a jó eredményhez. Ha a pályán azon kell idegeskednünk, hogy valamit otthon hagytunk, vagy rosszul tudtuk, akkor hátrányból indulunk.

 1. Ismerd a szabályzatot! Nagyon fontos dolog, hogy felkészülten érkezz a versenyre. Tudd, hogy mik az általános érvényű szabályok, valamint milyen kritériumok vonatkoznak a felszerelésedre. Kellemetlen dolog, ha a helyszínen derül ki, hogy az íjaddal a tervezett maximális 27 méter helyett 45 méterre kell lőnöd! Ezzel kapcsolatos, hogy aszerint a szabályzat szerint gyakorolj, ami szerint versenyzel! Ha irányzékos íjjal lősz, bizonyosodj meg róla, hogy jól be vannak lőve a távolságok: a belövőpályán már csak egy utolsó ellenőrzésre van lehetőséged!
 2. Szerviz-csomag. Tartalék nock-ok, hegyek,  mindenképpen legyenek nálad! Ha teheted, egy tartalék tab/elsütő is jó, ha kéznél van vész esetén, mivel sose tudhatod, mikor történik valami hiba. Ha csigás íjjal pengés kifutóval lősz, akkor a tartalék penge is az alap felszerelés része, közvetlenül az oldófül-anyag mellett!
 3. Jó minőségű távcső! Attól függetlenül, hogy ösztönös célzó vagy, vagy irányzékot használsz, mindenképp szükséged van egy jó minőségű távcsőre. Ha egy lövéses 3D versenyre mész, akkor azért lesz szükséged rá, mert nem hibázhatsz: elsőre kell jó helyre céloznod. Egy jó távcső nélkül a távolabb lévő céloknál esélytelen, hogy lásd a célzónát. Többlövéses versenyeken pedig a korrigálás miatt van rá szükség. Emellett egy keményebb terepversenyen a lőlap mesélhet neked az előtted lövők szórásképéről: láthatóvá válik, ha a lövések nagy része valamilyen irányba kicsúszott a tengelyből: ezt kihasználva te megúszhatod ezt a hibát!
 4. Kényelmes bakancs. Mivel a versenyek terepen, hegyen-völgyön keresztül vezetnek, mindenképp szükséged lesz egy jó minőségű bakancsra. A sportcipőt hagyd a kocsiban, ha csak nem szeretnéd kificamítani a bokádat.
 5. Esőkabát. Készülj fel az időjárásra! Ha van egy kis esély az esőre, rakj el valami vízálló ruhadarabot, ami melegen is tart. Ha lemerevednek az izmaid egy hideg esőben, az nagyot tud rontani a teljesítményeden.
 6. Víz, élelem. Még amikor elkezdtem lőni, akkor kaptam egy tanácsot, amit azóta is próbálok betartani: „igyál, mielőtt szomjas leszel; egyél, mielőtt éhes leszel…”. A dehidratáció – kiszáradás – verseny közben fokozottan fenyegető tényező, hiszen megemelkedett fizikai terhelés éri a szervezetedet, ezért ügyelj a folyadékpótlásra.
 7. Táskás szék. Hosszabb, keményebb terepen zajló versenyeken nagyon hasznos, ha nem a sáros földre kell leülnöd pihenni két lövés között, miközben várakozol.

Ezen felül természetesen lehetnek még egyénenként eltérő kiegészítők. Amikor összekészíted a felszerelésedet, úgy pakolj, úgy gondold át a dolgokat, hogy legalább 5-6 órát fogsz kint tölteni a pályán és nincs lehetőséged visszamenni a kocsihoz.

Te mit szoktál még magaddal vinni a pályára?

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 Comments

 1. Tata

  Nagyon jó ez az összeállítás !
  Amit még hozzátennék az a kullancsriasztó (az egész ország fertőzött ) , egy kisebb EÜ csomag ( fájdalom-lázcsillapító, hasfogó , Calcimusk allergiás roham esetére , pár sebtapasz , kis géz , kullancscsipesz , fenistil, stb ) Nyáron a verseny előtt naptej és a versenyen fejfedő viselése is ajánlott a napszúrás elkerülése miatt.
  Sokaknak viccesen hangzik ennyi lomot cipelni , de ezek közül ha valamire szükség van ,akkor a hiánya tönkre tudja tenni az egész napot.

  1. Váradi Balázs

   Jogos a kiegészítés, nagyon hálás is vagyok érte, Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a