A legjobb időjárási körülmény ha ragyog a nap,de azért a hőségben sem egyszerű az íjászat. Napos időben rengeteg trükköt tudnak alkalmazni a pályaépítők, de a maga a meleg, a hőség nagyobb kihívás elé tudja állítani az íjászokat.

A fény-árnyék hatás befolyásolja a távbecslés sikerességét. Erőszeretettel helyeznek el úgy célokat, hogy árnyékból fénybe, vagy fényből árnyékba  kelljen lőni,vagy olyan helyre tesznek állatot, ahol az árnyék mozog az állaton,ami elvonja a figyelmet, nehezíti a fókuszálást. Az ezekhez hasonló napos trükköket tudjuk talán a legtöbbet gyakorolni,hisz napos időben mindenki szívesebben lő.

Árnyékolás

Ha szemünkbe süt a nap, jó szolgálatot tehet egy sapka vagy egy kalap, ami árnyékot vet a szemre, de nem akadályoz a lövésben. Különösen szemüvegeseknek hasznos – a csigás íjászoknak meg szinte kötelező elem a sapka. Ez nem valami divathóbort, a peep árnyékolásában is sokat tud segíteni. A szem megfelelő árnyékolása azért is fontos, mert a vakító nap és a visszatükröződő felületek (pl. homokos talaj, víz) miatt hunyorgunk. Ennek a hunyorgásnak a következtében picit „máshogy látjuk” a környezetet, ami által a távolságokat is máshogy észleljük és ez a távbecslésünket is megviccelheti.

Kérhetjük csapattársunk segítségét is,de ez nagy körültekintést igényel, nehogy behúzzanak a csapattársak a csőbe – erről az „5 gyakori hiba, amit jobb elkerülni egy IFAA versenyen” című cikkben olvashatsz.

A sapka-kalap arra is jó,hogy megvédjen a leégéstől,napszúrástól.Erre a célra jó egy világos színű kendő is.

Egy fél mondat erejéig említettük már a csigás íjászokat. Számukra van még egy jó tanács: ne csak a szemüket árnyékolják, hanem magát az irányzékot is! Függetlenül attól, hogy van-e benne lencse, vagy sem, a túlzottan megvilágított irányzék vakít, nehezíti a célzást. Erre a célra sok megoldás van: vannak gyári árnyékolók, de akár egy DVD dokból is lehet hajlítani egyet, ha van hozzá kézügyességünk és egy kis türelmünk, hogy hő fölött a megfelelő formára hajlítsuk. Szintén mások 0,5 literes üdítős flakonból alakítanak ki árnyékolót. A lényeg, hogy ne sötétítsen le túlságosan, de szűrje a fényt, valamint könnyen lehessen felrakni és levenni.

Folyadékbevitel

Egy átlagos felnőtt ember normál napi folyadékszükséglete 2,5 l körül van, de hőségben ez a duplájára is nőhet! A nagy melegben egyébként is hajlamosabbak vagyunk dekoncentrálttá válni: a hőség elvonja a figyelmet és megfelelő mennyiségű folyadék hiányában dehidráltak is leszünk. TUDATOSAN KELL INNI! 

Akkor is,ha épp nem vagyunk szomjasak. PL.:Minden második-harmadik célnál igyunk másfél deci folyadékot – fontos, hogy lehetőleg vizet és ne cukrozott, szénsavas üdítőket. Ezt a mennyiséget hőségben, nehéz terepen simán kiizzadjuk, nem fogjuk feltartani a csapatot eü. szünetekkel. Ne legyünk szégyellősek: mindig vegyük igénybe a frissítő pontokat, főleg, mert nem tudhatjuk, hogy hol lesz legközelebb.

Sokan nem cipelnek magukkal folyadékot, mert arra számítanak, hogy lesz frissítő pont. Sajnos hőségben ez nem jó döntés. 1-1,5 l innivaló nem annyira súlyos,hogy ne cipelhetnénk, valamint ha ez kifogy, a frissítő pontokon gyorsan után tudjuk tölteni. A nálunk levő vizet ne csak ivásra használjuk: locsolhatjuk a hajra,nyakra arcra,tarkóra. Okos megoldás lehet a folyamatos hűtés:vizes törölköző a nyakban.Kellemesen hűsít. A rutinosabbak szoktak lefagyasztani vizet, ami a pálya felére érve már valamennyire felolvad, ezáltal lesz nagyon hideg vizünk,ami sokáig jeges marad a modern hőtárolós hátizsákokban.

Ha semmi nem jött össze-avagy a kiszáradás-napszúrás tünetei

Kiszáradás: Ájulás, szívdobogás érzés, erős szédülés. Sajnos ha már ájulásig fajultak a dolgok, az azonnali orvosi ellátást igényel, infúziós folyadékbevitelt. A versenyző ilyenkor már kénytelen feladni az aznapi versenyt.

Napszúrás: Kábultság, szomjúságérzés, szédülés, fejfájás, hányinger – hányás, általános gyengeség.
Először nem is érzékeljük, gyakran csak este jönnek elő a tünetek, fokozatosan erősödve. Ha leégés is társult hozzá akkor hidegrázás, borzongás, láz, elesettség is társulhat mellé, mint tünet..

Teendő: A lehető legrövidebb időn belül keresni kell egy hűvös, sötét, árnyékos helyet, és ásványi anyagokban gazdag vizet inni – SOKAT! Segít még a langyos zuhany, a hidegvizes borogatás a homlokra ,tarkóra. Ilyenkor szigorúan tilos az alkohol, koffein – hasznos viszont az aszpirin: aszpirin+C-Bayern-nincs  WADA tiltólistán.

Felszerelés

A hőség az íjaknak sem tesz jót! Sose hagyjuk tűző napon,meleg kocsiban,még leajzott állapotban sem! Különösen a laminált és szarus íjak érzékenyek a hőségre, ezekre fokozottan kell vigyázni. Vigyük mindig árnyékos helyre,ahol jár a levegő és hagyjuk lehűlni, csak 15-20 perc után ajzzuk fel.

Figyelem! A nagy melegben a tradi íjak (üvegszál-műgyanta,biokompozit,szaru-ín íjak,de a lamináltak is) képesek deformálódni,és/vagy több fontot gyengülni. Tapasztalatom szerint a dakron, a fast flight flamish (sodrott) idegek is képesek megnyúlásra hőségben. Ezért fontos a gyakori ajzásmagasság mérés. Így egyébként nemcsak a fonterő veszik el, hanem az ideg nyúlásával a göbmagasság is alacsonyabbra kerül. Ha érthetetlenül alálövöldözöl, vagy csúnyán fut ki a vessződ(szitál fel-le), esetleg sérülést ejt a kezeden a toll kifutáskor, gondolj erre is.

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a