Archer's Guide / Felszerelés / Tanács egy profitól: hogyan érdemes kezdeni az íjászatot
Íjászat kezdőknek

Tanács egy profitól: hogyan érdemes kezdeni az íjászatot

Dan Schuller látott már egy-két dolgot az íjászat aspektusában: egyrészt mert a világ egyik legnagyobb, legfelszereltebb íjászboltjának, a Lancaster Archery Supply-nak dolgozik, másrészt mert régóta versenyez és reményei szerint ezek a tapasztalatok el fogják juttatni őt a 2016-os Olimpiára. Az Archery360-nak ő foglalta össze, hogy szerinte hogyan érdemes egy kezdőnek elkezdenie ezt az életre szóló kalandot, amit íjászatnak nevezünk.

Kortól, nemtől, fizikai kondíciótól függetlenül az alábbi három kulcsmomentum az, ami segíthet a professzionális íjásztechnika elsajátításában:

  1. Reflex íjjal kezdj! Attól függetlenül, hogy később mivel szeretnél lőni, szánd rá az időt és az energiát arra, hogy megtanulod a helyes technikát és tartást, a megfelelő lövési ciklust egy reflex íjjal. Ennek az egyik magyarázata sokak szerint az, hogy például az, aki csigás íjjal kezd, hajlamosabb helytelen, rossz tartást begyakorolni (“belefekszik a lövésbe”, túlságosan hajlítja a karját, rosszul használja a hátfeszültséget).
  2. Hozzád illő íjat válassz! Természetesen itt nem arról van szó első sorban, hogy milyen a színe, bár az is fontos, hiszen ha nem szívesen vesszük a kezünkbe, mert “nem tetszik”, akkor az egész teljesítményünk kárát látja ennek. Dan ez alatt a tanács alatt az adott íj fontosabb fizikai tulajdonságaira utal. Nagyon sokszor láttam, hallottam én is kezdőktől, hogy kinéztek egy olcsó reflex íjat, ami nagyon tetszik nekik, és amikor kiderült, hogy az ő húzáshosszán már nagyon felkeményedik az íj, akkor nem győztük lebeszélni a választásáról. Mindenképp próbáljuk ki a kiszemeltet, mielőtt megvennénk. Érdemes magunkkal vinni egy edzőt, vagy hozzáértő egyesületi társat, aki segíthet a döntésben. Fontos megjegyezni, hogy az íjászat legeslegelején semmiképp ne vegyél íjat! Keress fel egy helyi egyesületet, rövidebb-hosszabb időre szinte mindegyik tud kölcsön adni egyet, amivel megtanulod az alapokat. Ennek két előnye is van: megismersz egy (vagy több) íjat, kialakul valamiféle elképzelésed, hogy milyet szeretnél; megtanulod a helyes technikát, aminek hatására teljesen más paraméterű íjat fogsz vásárolni, mint a tudás hiányában. Alapszabályként elmondható, hogy minél magasabb vagy, annál hosszabb íjra lesz szükséged, főként az elején.
  3. A gyenge fonterő a kulcs! Mindig meg szoktam kérdezni azokat, akik kezdőként erős íjat akarnak, hogy most voltaképp íjászkodni akarnak, vagy birkózni? A modern reflex íjak mindegyikén könnyedén cserélhetőek a karok a középrész megtartásával, így nem szabad a kezdet kezdetén egy olyan erősségű íjat választani, amit nehezen tudunk megtartani. Az alapelv az, hogy alkattól függetlenül maximum 34-36# az, amivel el szabad kezdeni. Ez az a terhelés, ami mellett képes egy kezdő a technikára, a mozgásra figyelni és nem arra, hogy alig bírja tartani. Főként, mert a túl erős íjnál fellép az a hiba, hogy nem lesz képes megismételni a mozgásfolyamatokat, ami által az izommemória nem indul be kellőképpen és a teste nem tanulja meg a helyes módszert.

Végezetül egy jó tanács mindenkinek: attól függetlenül, hogy élsportoló szeretnél lenni, vagy csak hobbi íjász, aki a baráti társasággal a kertben gyakorol, egy dolgot sose felejts el a rosszabb lövéseknél: senki se kezdte úgy, hogy minden lövése tökéletes volt. A hibákból lehet a legtöbbet tanulni.

(forrás: Archery360)

Ne maradj le az újdonságokról - iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről Balou

Balou
2006-ban ragadtam először komolyabban íjat a kezembe - azóta nem nagyon sikerült leraknom. Akkor még egy tradícionális íjjal próbálkoztam, majd jött a komplett csigás evolúció: irányzék nélküli csigás, vadászirányzékos és most scope. De ettől függetlenül igyekszem az íjászatot minden szemszögből figyelni.

Nézd meg ezt is!

Íjász lőtéri etikett

Zárt Íjász lőtér etikettje – avagy így viselkedj íjászat közben

Szerencsére egyre több íjász van itthon – és ezzel párhuzamosan egyre több íjász lőtér áll …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük