Archer's Guide / Felszerelés / Íjászat alapjai: húzáshossz megállapítása
Húzáshossz

Íjászat alapjai: húzáshossz megállapítása

Amikor elkezdi valaki az íjászatot, két fontos kifejezéssel biztosan fog találkozni: húzóerő és húzáshossz. Ez utóbbival kapcsolatban készített Csikós József (Prime gyári versenyző) nekünk egy részletes videót.

Ebben a videóban megmutatja, hogy hogyan célszerű mérni a húzáshosszt, mik azok a dolgok, amiket gyakran elrontanak, illetve mikre érdemes odafigyelni.

Józsi alapvetően csigás íjász, tehát ebből az aspektusból magyarázza a dolgokat, de az alapok minden íjtípus esetében azonosak és remélhetőleg mindenki számára érdekes információkat tartalmaz!

Ne maradj le az újdonságokról - iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről Balou

Balou
2006-ban ragadtam először komolyabban íjat a kezembe - azóta nem nagyon sikerült leraknom. Akkor még egy tradícionális íjjal próbálkoztam, majd jött a komplett csigás evolúció: irányzék nélküli csigás, vadászirányzékos és most scope. De ettől függetlenül igyekszem az íjászatot minden szemszögből figyelni.

Nézd meg ezt is!

Íjász lőtéri etikett

Zárt Íjász lőtér etikettje – avagy így viselkedj íjászat közben

Szerencsére egyre több íjász van itthon – és ezzel párhuzamosan egyre több íjász lőtér áll …

3 hozzászólás

 1. Avatar

  Szerintem a húzáshossz mértéke nem az íj sajátossága hanem az íjászé. Tehát ugyanazt az íjat más mértékben tudja meghúzni egy rövid karú ember, mint egy hosszú karú. Ennek akkor van értelme ha mindenkinek személyre szabottan csinálnának íjakat. Vagy ezekből is léteznek különböző méretűek?

  • Balou

   Szia!

   Az a helyzet, hogy a csigás íjakat “személyre kell szabni” a húzáshosszt illetően – az csak akkor működik jól, ha be van állítva, hogy pl 28,5″ “húzható rajta” (feltételezve, hogy neked 28,5″ kell). Tehát ezekkel az íjakkal nem lehet azt megtenni, hogy pl. a 28,5″ra beállított húzású íjat 26″-ig húzod és úgy lősz vele. Egyrészt itt nem fog átbillenni a csiga (tehát nem könnyít ki, ami ezeknek az íjaknak az előnye) másrészt nem is fog úgy dolgozni, ahogy azt kéne neki.

   A csavart az okozza, hogy a különböző gyártók néha máshogy mérik ezt, ami még viccesebbé teszi a helyzetet – főleg, ha olyan íjat veszel, aminek úgynevezett fix csigája van és drága csigacserével oldható meg csak a húzáshossz változtatása.

 2. Avatar

  Sajnos barhogy hegyezem a fülem ez nem hallhato.
  Erdekelne a visszacsapo ijak bemeresehez/beallitasahoz a celtabla.
  Van-e ilyen kesz rajz, amit nyomdaba adhatunk es vagy 50 darabot kinyomtathatunk. Ha jol emlekszem 1,4m magas es 70-80 cm szeles. Rajta egyenes vizszintes es függöleges vonalak. Meg ezek alatt közepen egy nagyobb fekete pont.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük