Íjászat alapjai: húzáshossz megállapítása

Amikor elkezdi valaki az íjászatot, két fontos kifejezéssel biztosan fog találkozni: húzóerő és húzáshossz. Ez utóbbival kapcsolatban készített Csikós József (Prime gyári versenyző) nekünk egy részletes videót.

Ebben a videóban megmutatja, hogy hogyan célszerű mérni a húzáshosszt, mik azok a dolgok, amiket gyakran elrontanak, illetve mikre érdemes odafigyelni.

Józsi alapvetően csigás íjász, tehát ebből az aspektusból magyarázza a dolgokat, de az alapok minden íjtípus esetében azonosak és remélhetőleg mindenki számára érdekes információkat tartalmaz!

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 Comments

 1. Gabi

  Szerintem a húzáshossz mértéke nem az íj sajátossága hanem az íjászé. Tehát ugyanazt az íjat más mértékben tudja meghúzni egy rövid karú ember, mint egy hosszú karú. Ennek akkor van értelme ha mindenkinek személyre szabottan csinálnának íjakat. Vagy ezekből is léteznek különböző méretűek?

  1. Váradi Balázs

   Szia!

   Az a helyzet, hogy a csigás íjakat „személyre kell szabni” a húzáshosszt illetően – az csak akkor működik jól, ha be van állítva, hogy pl 28,5″ „húzható rajta” (feltételezve, hogy neked 28,5″ kell). Tehát ezekkel az íjakkal nem lehet azt megtenni, hogy pl. a 28,5″ra beállított húzású íjat 26″-ig húzod és úgy lősz vele. Egyrészt itt nem fog átbillenni a csiga (tehát nem könnyít ki, ami ezeknek az íjaknak az előnye) másrészt nem is fog úgy dolgozni, ahogy azt kéne neki.

   A csavart az okozza, hogy a különböző gyártók néha máshogy mérik ezt, ami még viccesebbé teszi a helyzetet – főleg, ha olyan íjat veszel, aminek úgynevezett fix csigája van és drága csigacserével oldható meg csak a húzáshossz változtatása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a