Már nagyon vártam, hogy az új G5 Prime STX-t a kezembe tarthassam. Bár már nem az első stx-em, de a fejlesztések és az új anyagok felhasználása, mindig hoz magával érdekes megoldásokat.

Tulajdonképpen a V2-es külsőleg nem hozott sok változást, csak kis apró javításokat, amik véleményem szerint az íj előnyére váltak. A vadász íjakhoz képest ugyan egy kicsit hangos és több rezgés van benne, de egyszerűen egy élmény vele lőni. Minden erőlködés és nagy koncentráció nélkül is oda lövök vele, ahova célzok.

Talán a legközismertebb szlogenjük a következő: “Accuracy is everything”  ami ennél az íjnál mindenképpen igaz!

Mivel hogy 3D-hez és terepíjászathoz 7” -nál alacsonyabb ajzásmagasságot nem nagyon szeretem, így ez az íj nekem nagyon kedvemre való a kültéri íjászversenyekhez. Az éles szögekben való fel-le lövéseknél az alacsony ajzás magassággal gond lehet. Ez legtöbb esetben a rossz és kényelmetlen testtartásból adódik.

A középrész nagy tisztaságú, rendkívül szívós, 82x alumíniumból készült. A középrészre egy állítható csigával ellátott kábelfeszítő került, aminek a segítségével a csigák dőlésszögét lehet változtatni és ezzel együtt az íjat tuningolni, valamint a kábel távolságot a vesszőtől szabályozni, hogy a tollazás ne ütközzön bele a segédkábelekbe lövéskor.

Sajnos Magyarországon még mindig nem nagyon elterjedtek, pedig a Prime íjak sokszor jobbak, de mindenesetre jóval megbízhatóbbak, mint a legtöbb, most piacon lévő íjak többsége. Versenyzésnél viszont ez nagyon meghatározó lehet az eredményt illetően.

Már régebbi leírásaimban is megemlítettem, hogy a Prime íjak ára egy kicsit borsosabb mint a többi, hasonló minőségű és paramétrű íjaké. Ezek több okra vezethetők vissza:

1, hogy az íj ugye dupla csigával van ellátva!

2, a középrész a szokásosnál jóval drágább, különlegesen nagy tisztaságú, nagyon szívós és  prémium minőségű alumíniumból lett előállítva. Célja hogy az íj közép része a megterhelések alatt a lehető legmerevebb legyen!

Ez természetesen a legtöbb laikusnak nem sokat jelent. Pedig elég nagy jelentősége van az 50 méteres, vagy ez feletti lövéseknél. Ezt főleg akkor tapasztaljuk, amikor az íjász fizikai ereje nem elég ahhoz, hogy testtartását ne változtassa meg fáradságból eredően kb. 80-100 lövés után. Ez nehéz terepen akár 50-60 lövés után is jelentkezhet. Ekkor az íjász könnyen elkezdi csavarni, vagy rosszul megfeszíteni az íjat és ilyenkor a lágy középrésszel rendelkező íjjal leadott lövések pontatlanabbak lesznek. Az alábbi videón a 22. másodpercnél elég jól látni hogy más cégek íjainak közéresze lágyabbak és máshogy viselkednek lövéskor.

A csigákról

A Prime ezt a modellt az új parentált PCS dupla csigákkal szereli. Az íjhoz 3 különböző csiga típust választhatunk (A,B,C-t). Minden csigához más kábel készlet különböző hoszúságban és egy úgynevezett ”rocker” tartozik. A rocker az egy darab műanyag, amit a kar alátámasztásához használnak a kar és a középrész között. A kék színű rockert a C-csigához a zöldet a B-csigához a pirosat pedig az A-csigához kell alkalmazni.

A különböző csigákat a különböző húzáshosszokhoz fejlesztették ki, törekedve arra,hogy az adott húzáshosszon elérjük a maximális sebességet, megtartva a lehető legnagyobb pontosságot. Azoknak, akiknek a húzáshossza 26 és 30 zoll között van a „B”-csiga használatát javaslom. A „C”-csiga 24,5-28,5” húzáshosszhoz a legalkalmasabb és kb. 6 FPS-el gyorsabb, mint a „B”-csiga. A „B”-csiga előnye viszont az, hogy az íjat kellemesebb vele kihúzni. Az „A” csiga 26-31” húzáshosszhoz alkalmazható és 12 FPS-el lassabb mint a C-csiga és kimondottan azoknak lett kifejlesztve akinek a húzáshossza 30 zoll körül van. Ezeknek a csigáknak nagy előnye, hogy a húzáshoz a csigához megszabott húzáshosszban fokozat mentesen állíthatók.

Egy másik előnye ezeknek a csigáknak, hogy kábel és kar stopperrel is felszerelték őket. Fontos, hogy mind kettőtt egszerre nem szabad alkalmazni! Azok akik a lágy falat kedvelik a kihúzásnál azoknak a kábel stop alkalmazását ajánlanám. Azoknak az íjászoknak akik pedig a kemény falat kedvelik azoknak a kar stop alkalmazását javaslom.

A 3 csigához különböző modulok is tartoznak. Akiknek még nincs sok tapasztalatuk a kikönnyítéssel, azaz a “let-off”-fal szemben, azoknak a cég által megadott modulok alkalmazását ajánlanám, természetesen a megfelelő húzáshosszhoz.

Viszont akik szeretik a nagyobb “let-off”-ot, tehát kevesebb súlyt szeretnek tartani az íj kihúzása után a célzás alatt, azoknak lehet eggyel alacsonyabb számú modult használni.

Akik pedig fizikailag erősek, vagy már több éve hozzászoktak és szeretnek több húzóerőt tartani célzásközben, tehát kevesebb “let-off”- ra van szükségük, azoknak lehet egy számmal nagyobb számú modult is alkalmazni. Akad még egy sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás is a húzóerő csökkentésére. Még pedig az hogy a csigákba csavarozott stopper göbökről a gumit óvatosan el kell távolítani és a gumi helyére annyi zsugorfóliát kell stopperekre rá zsugorítani amennyire szükség van. (Három rétegnél többet semmiképpen nem javaslok.)

A középrészről

Tulajdonképpen az egész középrészt áttervezték az előző STX-hez képest.

Változtattak például az ablak formáján (ami az íj tartását és a célzást is pozitívan befolyásolja) és a stabilizátorok rögzítéséhez is különböző furatokkal látták el az íjat. Lövés leadásakor az új 82X anyag miatt kevesebb rezgés éri a középrészt, mint az előző szériában.

A 82X alumínium az egyike a legtisztább, legerősebb és a legdrágább anyagoknak. Ez a piacon teljesen egyedülálló. (10%-kal erősebb mint a 7000-es alumíniumok)  Ez az anyag a középrészt a lövés alatt teljesen merevé teszi, ezzel növelve az íj pontosságát és lövésközben csökkenti az íjász által az íjra kifejtet helytelen nyomásból eredő csavarást, az úgynevezett “Bow-torque-t” is.

A markolat

A markolat a középrész egy része. Az előző STX-hez képest egy kicsit gömbölyűbb, és a markolat szöge is egy kicsit mintha 1-2 fokkal meredekebb lenne, ezzel megkönnyítve azt hogy a kéz jobban üljön be a markolatba.

A karok

A karrögzítők nagyon stabilak, nulla toleranciával működnek és a húzáserő beállítása után csavarral lehet rögzíteni a karok helyzetét.

A karok maszív, kereszt laminált anyagból készültek és elég szélesek. Ezzel is biztosítják a csigák egyenes és egyenletes mozgását a lövés leadása közben.

A laikus rögtön azt mondaná hogy ez nagyon rossz, mert a maszív anyagból készült karok idővel mindig megrepednek középen és hát ezen okból vezették be a dupla karokat is. Valóban, de ez azért van/volt így, mert az egy csigás íjaknál lehetetlen a terhelést a tengelyek középpontjára helyezni, ezért a karok nagy csavaró erőnek vannak kitéve. A karok egyik oldala mindig jobban van terhelve, így természetesen a masszív anyagból készült karok idővel feladták a harcot és középen szétrepedtek a nagy igénybevétel miatt.

Viszont ez a veszély a dupla csigánál már nem áll fenn. Ezért a Prime az íjaira élettartam garanciát vállal. (Az esetleges anyaghibákból származó kárt a G5 fedezi (a karokat nem a Prime gyártja/állítja elő.) Lehet hogy egyesek itt azon a véleményen vannak hogy ez a fajta kar már egy elavult technológia, de ne feledkezzünk meg arról hogy a masszív karral készült íjak, stabilitásuk miatt mindig pontosabbak lesznek, mint az osztott, dupla karúak.

Csapágyas szabályozható kábel eltartó (Flexis guard)

Íjteszt: G5 Prime STX39 V2A Prime is már több éve alkalmazza a rugalmas és szabályozható kábelfeszítőt. (Aki esetleg nem tudná, annak csak röviden annyit hogy ez a típusú kábelfeszítő képes csökkenteni az íj felhúzási ciklusa közben a kábeleken lévő feszültséget és ezzel a megoldással teljesen megszüntetjük a csigák oldalirányú döglésszögének megváltozásából keletkező problémákat.)

Így az íj az idegnek egy jobb egyenesebb vonalú mozgást tud biztosítani, és ezzel pontosabb lövést leadását teszi lehetővé.

A kábeleltartót csapágyas görögökkel látták el, ami a kábelek élettartamát lényegesen megnöveli. Azon kívül, hogy a kábeleltartó rugalmas ez mellett még szabályozható is! Ezzel a csigák megdőlése 99% eltávolítható az íjból. (Itt azért felhívnám a figyelmet, arra, hogy nem érdemes a kábeleltartót teljesen kilazítani, mert akkor a kábelek bele fognak ütközni a vesző tollazatába.)

A felhúzás és lövés élménye

Az V2-es felhúzása kellemes és egyenletes. Igazán nyugodott célzást biztosít (talán viszonylagosan nagy önsúlya miatt 4,6 LBS ezért nem kell sok súlyt rá aggatni). A felhúzási ciklus egyenletes, a köralakú csigák könnyű felhúzásához hasonló.

Az úgy nevezett ”völgy” nem meredek és nem is mély, hanem nagyon kellemes. Én ennél az íjnál a kábel stoppot alkalmazom. Nem csak azért mert lágyabb, hanem azért is mert pontosabb lövések leadását teszi lehetővé. Az íj vissza engedése egyáltalán nem vészes, könnyedén leengedhető anélkül, hogy az ember karját, vállát széttépné.

Az én ízlésemnek egy kicsit rezgős a lövés vele, de egyáltalán nem rossz érzés. Arról nem beszélve, hogy ezek az apró rezgések, rezgéscsillapítókkal megszüntethető. Viszont túl nagy koncentráció nélkül is pontos lövéseket lehet vele leadni. Az idegmagasság szerintem kiváló, az íj gyors és mégis megbocsájtó.

A kisúlyozása jó, egy kicsit talán előre dőlő, de oldalra egyáltalán nem. Stabilizátorokkal könnyen szabályozható ez is.

Az STX V2 főbb adatai:

Súly: 4,6 LBS

Ajzásmagasság: 7”

Tengelytáv: 39”

A választott kartól függően az íjat 40#-70# húzóerő között lehet megvásárolni.

A választott csigáktól függően (A,B,C) a húzáshossz 24.5”-31” között állítható.

A kikönnyítés 65-80% között van az alkalmazott csigáktól és modultól függően.

Az íj sebessége: IBO 323 FPS

Az íjnál alkalmazott technológiákról itt olvashattok részletesen: https://www.g5prime.com/prime-bow-technology-quality-strength-balance-accuracy/

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a