Archer's Guide / Felszerelés / 7 hasznos mobil applikáció íjászoknak
Íjászat: mobil applikációk

7 hasznos mobil applikáció íjászoknak

Manapság szinte mindenki zsebében ott lapul egy okostelefon és egyre több ember táskájában ott pihen valamiféle táblagép, telerakva különféle szoftverekkel (applikáció). Ezeket remekül ki lehet használni arra is, hogy segítsék íjász-pályafutásunkat: van, amelyikkel elemző videókat készíthetünk; van, amelyikkel edzéseken vagy versenyeken elért pontjainkat rögzíthetjük és olyanok is előfordulnak, amik a felszerelésünk hangolásához nyújtanak hasznos tippeket. Ezekből szedtem össze most egy csokorra valót!

1. Íj-beállító applikáció: APPtitune

Az APPtitune egy olyan applikáció, ami hasznos lehet mind versenyzőknek, mind vadászoknak, ha a felszerelésük helyes beállításáról van szó: a karok és a csigák beállításától kezdve a vadászpengék és tollak helyes megválasztásán át a vesszőhangolásig minden megtalálható benne. A garantált minőséghez úgy vélem, hogy elég azt a két nevet megemlítenem, akik végig segítették a fejlesztést és akik gyakorlatilag átadják így tudásukat: a többszörös világbajnok Jesse Broadwater és az Olimpiai ezüstérmes Jake Kaminski.

APPtitune a Google Play-en | APPtitune az App Store-on

2. Pontrögzítő applikáció: ArcherZUpshot Archery Scoring

Pontok rögzítése edzéseken és versenyeken, szóráskép-rögzítési lehetőség és eredmény-analizálás: röviden ennyit tud az ArcherZUpshot – mindezt úgy teszi, hogy nem csak a pálya- és terepíjászoknak kedvez, hiszen méretes adatbázissal rendelkezik 3D-s célok tekintetében is! Ezen felül vésztartaléknak az irányzékunk beállítását is tárolhatjuk benne – ezt bár versenyen nem használhatjuk, de jól jöhet, ha elhagynánk az itinert, vagy elmosódna a felrajzolt jelölés.

ArcherZUpshot a Google Play-en | ArcherZUpshot az App Store-on

3. Elemző applikáció: Coach’s Eye

Az egyik lehető legjobb megoldás technikánk csiszolására és a”rejtett” hibák észrevételére, ha felvesszük a lövéseinket – de a normál sebességű felvételek nem mindig elegendőek. Ebben segít a Coach’s Eye, aminek egyik remek funkciója, hogy a felvett videókat le tudjuk lassítani. Ezen felül a másik nagyon hasznos szolgáltatása, hogy tudunk rajzolni a videóra – így a különböző részeket be tudjuk jelölni, tudjuk vizsgálni az esetleges elmozdulásokat: egyaránt kiváló eszköz autodidakta íjászoknak és edzőknek egyaránt.

Coach’s Eye a Google Play-en | Coach’s Eye az App Store-on

4. Íjász-adatbázis applikáció: World Archery Live

Ez az applikáció nem csinál mást, mint amit a neve is sugall: segítségével valós idejű, friss adatokat kaphatunk a World Archery versenyeinek állásairól (akár live video stream formában bele is nézhetünk), információkat, híreket olvashatunk a versenyzőkről, visszanézhetjük a régi eredményeket, stb.

World Archery Live a Google Play-en | World Archery Live az App Store-on

5. Pontrögzítő applikáció: ArrowNautics

Az ArcherZUpshot-hoz hasonlóan az ArrowNautics is egy pontszám-rögzítő applikáció, aminek szépsége az egyszerűségében rejlik. Ez nem egy “svájci bicska”, ami mindent tud: ez csupán arra használható, hogy bármilyen versenyeredményt rögzítsünk benne körönként akár több résztvevő számára. A verseny végével pedig rögvest tud rangsort is állítani, így háziverseny kapcsán – vagy akár egy döntőben – könnyen a szervezők segítőeszközévé válhat!

ArrowNautics az App Store-on

6. 240 – Archery Timer

A 240 – Archery Timer egy teljes körűen beállítható visszaszámláló app – azon felül, hogy beállíthatjuk a visszaszámlálási időt, beállíthatjuk a körök számát, sípoljon-e valamikor a lejárat előtt, stb. Remekül lekezeli a csapat és egyéni felállást is és a különféle lövési sorrendeket.

240 – Archery Timer az App Store-on

7. Chronotir

A Chronotir is egy visszaszámláló applikáció: a legfőbb különbség az Archery Timer-hez képest, hogy ezt Android operációs rendszerre fejlesztették, valamint hogy tudását tekintve egyszerűbb társánál, így nem képes a csapatversenyeket lekezelni.

Chronotir a Google Play-en

Ne maradj le az újdonságokról - iratkozz fel hírlevelünkre!

A szerzőről Balou

Balou
2006-ban ragadtam először komolyabban íjat a kezembe - azóta nem nagyon sikerült leraknom. Akkor még egy tradícionális íjjal próbálkoztam, majd jött a komplett csigás evolúció: irányzék nélküli csigás, vadászirányzékos és most scope. De ettől függetlenül igyekszem az íjászatot minden szemszögből figyelni.

Nézd meg ezt is!

Íjász lőtéri etikett

Zárt Íjász lőtér etikettje – avagy így viselkedj íjászat közben

Szerencsére egyre több íjász van itthon – és ezzel párhuzamosan egyre több íjász lőtér áll …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.