Ha terep vagy 3D íjászversenyen jársz láthatsz néhány fura fazont, akik az ideget nem a vesszőnél – mutató és középső ujj között – fogják meg hanem a vessző alatt, ráadásul nem mindig ugyan ott.
Megállnak a lőállásban, nézik a célt aztán az ideget, aztán a célt, aztán az ideget, számolgatnak valamit. Szóval furán viselkednek, na! Nos, ők a barebow-osok és éppen stringwalking-olnak. Hogy mi is a stringwalking? Egy célzási módszer. Na, de irányzék nélkül célozni? Igen.

Kakas István és a Stringwalking

Hogyan is működik a Stringwalking?

Alapvetően a vessző hegyét használják célzásra és a távolság függvényében, közeli céloknál lentebb a távolabbiaknál fentebb (a vesszőhöz közelebb) fogják meg az ideget. Minden cél távolsághoz van egy távolság az idegen a vessző alatt. Ezt a tab-jükön lévő öltések számával határozzák meg. Világos, nem?

Nézzük most kicsit részletesebben és tudományosabban! A célzáshoz először is kell egy egyenes (e) amit 3 pont határoz meg. A szemünk (A), a cél (a sárga) (B) és egy referencia pont (C) az íjjon. A másik tényező a vessző röppályája – ami egy parabola (p). Ideális esetben a kettő egy pontban, a célon találkozik.

Stringwalking ballisztika

Az irányzék feladata, hogy a a vessző röppályáját beállítsuk, a röppályát a vessző szöge fogja meghatározni. De nekik nincs is irányzékuk! De van, de van, de van…! Az ideg, maga az íj és a nyílvessző az irányzék. A vessző hegye a tüske, az ideg az irányzék, a tab pedig a skála, a amin a távolságot beállítjuk. Hasonlóan működik a dolog, mint a
puskák nyílt irányzéka. A tüske a cső elején fix, a cső hátulján pegig az irányzék amivel a távolságot beállíthatjuk.

Az íjász a távolság függvényében a vessző alatt megfogja az ideget. Az íjat kihúzza a fixpotjához, majd a vessző hegyét a sárgára helyezi. A szem, a cél és a vessző hegye megadja az egyenest. A vessző szögét pedig az aláfogás mértéke határozza meg.

Nézzük ezt három példán:
Az első képen egy közeli célt kell eltalálni. Az ideget a vessző alatt nagyobb távolsára fogja meg az íjász ezért a vessző és a célra mutató egyenek szöge kicsi, a röppálya lapos.

A második képen távolabb van a cél itt az aláfogás kisebb tehát a röppálya íve is nagyobb.

A harmadik képen a legnagyobb távolságra lő az íjász, az aláfogás gyakorlatilag nulla. Ez az íj maximális célzott lőtávolsága (sringwalking-al).

Stringwalking célzás

Látható, hogy a vessző vége mozog a távnak megfelelően. Irányzék használata esetébe a vessző vége mindig a fix ponton van és a vessző hegye mozog fel-le a táv függvényében..de ez egy másik cikk.

Milyen távok lőhetők így?

A közeli távok (5m) esetén a vessző egészen a szem elé fog kerülni, ez a kiinduló állapot. A max. táv pedig akkor lőhető, ha a mutatóujj a vesszőt érinti. Átlagos íj esetében kb 0-55m. Nagyobb távok is lőhetők, de ezekre már külön technika van, pl kifutószárral vagy a bergerrel kell célozni, át kell váltani két ujj közé fogásra esetleg a célkör tetejét célozni.
Hogy lehet meghatározni az aláfogás mértékét? Minden távra, 5 vagy kisebb távonként ki kell próbálni és fel kell írni. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…és a végén

Kakas István … és…Kakas István

 

 

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a