Interjú Vánky Sebastiannal, az IFAA Európai Szövetség új elnökével

Március elején Bukarestben megtartott IFAA Európai közgyűlés egyik naperendi pontja az IFAA Európai Szövetség elnökének megválasztása volt. Ezen a választáson Vánky Sebastiant, a Magyar Íjász Szövetség elnökét választották meg. Ez alkalomból készítettünk vele interjút!

Archer’s Guide: Eddig is szép tisztségeket mondhattál magadnak: a Magyar Íjász Szövetség elnöke; A HDH-IAA elnöke. Most pedig az IFAA Európai Szövetségének az elnöki pozícióját is sikerült megnyerned. Mi motivált, amikor jelentkeztél a tisztségre?

Vánky Sebastian: Elsősorban az, hogy szeretek az íjászatért dolgozni, minden téren. Élvezem a munkám. Másodsorban pedig az, hogy elnökségem előtt nem volt képviselete a magyar íjászatnak nemzetközileg. A Közép Európa Kupa (CEC) létrehozása és működtetése, illetve az IAA is az természetesen, de az IFAA a 46 éves múltjával, 48 tagországával és egyre nagyobb népszerűségével kimondottan sportdiplomáciai siker a magyar íjászatnak, egy elismerés az én személyem felé és annak a magyar csapatnak, akik velem együtt építették jó nemzetközi hírnevünket, elsősorban a nagy nemzetközi versenyek kiváló megszervezésével. 2011-ben IFAA terem EB, 2013-ban terep EB majd 2015-ben Vadász VB. Ezek a versenyek nem csak arra voltak alkalmasak, hogy a magyarok a nemzetközi szereplés költségének a harmadáért tudjanak részt venni nagy versenyeken, hanem arra is, hogy a jó hírnevünket erősítsük, és a sportdiplomáciai sikereinket is megalapozzuk.

Archer’s Guide: Mennyire érezted biztosnak azt, hogy te fogod ezt a választást megnyerni? Mi volt az, amivel szerinted sikerült megnyerned a szavazatokat?

Vánky Sebastian: Egyáltalán nem volt semmi biztos, nem éreztem biztosnak, de nem is izgultam, nem tartottam semmitől. Megtisztelő a bizalom, de azt tudni kell, hogy ez nem egy titulus, nem csak egy jól mutató dolog a névjegykártyán, hanem kőkemény munka általában. Fizetés nélkül és nagyon sokszor olyan kritikával, amelyek nem feltétlenül jogosak. Ezeken kell tudni túllépni, és folyamatosan motiválva maradni. Nem mindig könnyű, de sportdiplomáciában benne van a sport. A sport nem könnyű, minél magasabb a szint, annál nehezebb, így van ez jól, ez motivál, szeretem a kihívásokat.

Nem tudom mivel nyertem el a szavazatok többségét, valószínűleg azzal, hogy az országok jelenlévő vezetőinek volt alkalma megismerni engem és a mögöttem álló csapat munkáját, teljesítményét. Külföldön ezt sokkal jobban figyelembe veszik, mint itthon. Azt kell, hogy mondjam: sajnos.

Míg külföldön azt nézik mit értél el és milyen munkát végzel, itthon ez nem számít annyira, inkább csak az, hogy mekkorát tudsz ígérni, milyen jó a beszélőd. A teljesítmény másodrangú, az emberek azt hiszik el, amit mantráznak a fülükbe. Nem az ő hibájuk ehhez lettek szoktatva.

Archer’s Guide: Volt olyan konkurens pályázó, akitől tartottál?

Vánky Sebastian
Vánky Sebastian, az IFAA Európai Szövetség új elnöke

Vánky Sebastian: Mint említettem, nem tartottam, nem is féltem az egésztől, hisz egyik oldalról megtisztelő, másik oldalról a családomtól, magamtól és a barátaimtól vonok meg még több időt, ami viszont okoz némi vívódást az emberben. Ha úgy fogalmazunk, hogy volt-e potenciálisan olyan pályázó, aki a szavazást meg is nyerhette volna, akkor azt mondom, hogy persze! Trudy Medwed, az osztrák szövetség elnöke, A WA (korábban FITA) elnökségi tagja több mint két évtizedet, a WA versenyek TD-je (Technical Delegate, a WA versenyek fő felelőse), WA bizottsági elnöke sok éven keresztül sokkal nagyobb sportdiplomáciai múltat tudhat maga mögött, mint én. Ő volt a fő vetélytársam.

Archer’s Guide: Pontosan mi is lesz a fő feladatod, mint elnök? Mik azok a fő célok, amiket kitűztél/tűztetek a szövetséggel?

Vánky Sebastian: Az európai IFAA-t 12 éve hozták létre, hogy az európai ügyekért feleljen, hozzon döntéseket az IFAA-n belül. Például az európai versenyek odaítélését döntik el. A fő problémánk az volt, hogy a versenyeken kívül más döntést nemigen sikerült hozni. Egy fajta megújulást, döntésképes szervezetet várnak el tőlem. A vezetőségi gárda eléggé kiöregedett, a szervezet nagyon kinőtte magát, 48 tagországa lett az évtizedek során. Utánpótlást, segítséget szeretnének, oly módon, hogy az általuk fontosnak vélt fő vonalakat tovább vigyék a fiatalabbak. Az európai régió, a szervezet legnagyobb és legerősebb régiója, így itt egy ütőképes csapat majd a világszövetség ügyeit is tovább tudná vinni a jövőben.

Archer’s Guide: Ez az új pozíció mennyire fog kihatni a magyar íjászatra? Tudod-e továbbra is vállalni a MÍSZ vezetését? Több IFAA verseny lesz itthon, vagy a környéken?

Vánky Sebastian: Hát ez a jövő dala. Annyiból mindenképp, hogy én is keresem azokat a fiatalabb, jól képzett, nyelveket jól beszélő, vezetői vagy vállalkozói tapasztalattal rendelkező jelentkezőket, akik beletanulva át tudják venni tőlem a MÍSZ irányítását, csak úgy, mint az IFAA. Az, hogy csak úgy bedobjam, a gyeplőt a lovak közé, nem lenne felelősségteljes tőlem, legfőképp az íjászokkal, de a munkatársakkal, a csapattal szemben sem.

Persze ezt nem én döntöm el, hanem a tagság. Viszont fájna, ha egy évtized munkája és az elért sikerek, illetve a küszöbön álló sikerek egy csapásra köddé válnának egy szerencsétlen vezetőváltás miatt.

Az, hogy mennyi és milyen versenyek lesznek, nálunk elsősorban azon múlik, hogy van-e egy olyan csapat, aki ezt nagy valószínűséggel az elvárt színvonalon le tudja bonyolítani. Ez eddig az elmúlt pár évben volt. Ha nincs egy ilyen jól működő csapat, akkor nehéz lesz bármilyen nemzetközi versenyt lebonyolítani, bármelyik szervezetnél, bármelyik szakágban, mert azzal nem csak magunkat, hanem a világszervezetet is kellemetlen helyzetbe hoznánk. Így a versenyek odaítélésében elsősorban ez számít, nem az én személyem. Természetesen azért is, mert én sem támogatnék olyan szervezőt, akinél nem látom a verseny színvonalas lebonyolításának feltételeit. Ez nekem, mint nemzetközi íjász szervezet vezetőjének a kötelességem. Ha megvannak a szükséges feltételek, természetesen támogatok, segítek minden Magyar pályázatot.

Archer’s Guide: Mostanában kampány folyik a MÍSZ ellen és ellened. Mi a véleményed róla?

Vánky Sebastian: Engem egyenesen felháborít, nem magam miatt. Én tudom, ki vagyok, mit tettem és mit nem. A baj az, hogy ezek az emberek megzavarnak az ígéreteikkel nem csak sportolókat, hanem nehéz helyzetben lévő embereket, hogy ha majd ők átveszik, akkor minden lesz. Politikust vontak be a kampányba, még azzal sem törődve, hogy ez alapszabály ellenes. Ezen kívül más aggályokat is felvet. A politikusok váltakoznak. Aki ma barát jó helyeken, jó pártban, nem biztos, hogy holnap is az. Ha hozzá köthető egy sportszövetség, sajnos hosszú időkre viheti magával azt a süllyesztőbe.

Soha sem állítottam, hogy a MÍSZ egy hiba nélküli szervezet, nyilván van amikor hibázunk, de aki nem látja a fejlődést, az akaratot, a munkát az vagy vak, vagy nem akarja látni.

Meghirdettem két éve a teljesítmény alapú szervezetet. Páran kihullottak a rostán.
Akkor megjósolták, hogy fél éven belül megbukunk, nélkülük minden összeomlik, jön a vég. Ez azért nem így lett, sőt. 2015 és 2016 a sikeres nemzetközi versenyekről szól, a saját versenyeken most már nem az a gondunk hogy kevesen vannak, hanem hogy még a legoptimistább várakozásainknál is többen szeretnének indulni. Most már az eddigieknél nagyobb termekre, területekre lesz szükségünk a versenyekre, ami nagyon jó irány.

Mivel a jóslat nem jött be, új stratégiát kellett kitalálniuk, lejáratás, személyek ellen uszítás lett az új fegyver.
Az is természetes, hogy a fejlődés miatt a pozíciók sokak számára vonzóvá válnak, ezt már évekkel ezelőtt is mondtam és az én jóslatom láthatóan bejött.

Beszéltem arról, hogy milyen embereknek szeretném az elkövetkező pár évben lassan átadni a MÍSZ vezetését. A vezetői tapasztalat alatt nem a forgalomban eltöltött balesetmentes órákra gondoltam. A vállalkozói tapasztalatnál pedig nem a csődbe vitt cégek számára, hanem a jól működőkre.

Mindenki tájékozódjon, majd foglaljon állást, ez a demokrácia szépsége. Akik most kampányolnak, kommunikációban nem is olyan rosszak, ezt el kell ismerni, kedvesek, ígérgetnek, mindenkinek azt mondják amit hallani akarnak.
Kétségtelen, hogy a sok munka közben a Szövetség kommunikációja sokszor hiányos, ezen dolgozunk, hamarosan változtatunk ezen is, látványos lesz. Ebben nekünk javulnunk kell, de ígérgetni alaptalanul, teljesíthetetlenül nem fogunk.

Az ellenzéki pozíció kényelmesebb, rombolni sokkal könnyebb, mint építeni. A kérdés csak az, hogy ez jó-e az íjászoknak.

Majd eldöntik, az ő jövőjükről van szó.

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a