5 érdekesség a 2016-os riói Olimpia íjászairól

Már nincs sok hátra és megkezdődnek a 2016-os nyári játékok Rióban. A World Archery összegyűjtött néhány érdekességet a résztvevőkről.

1. Olimpiai bajnokok

Három korábbi olimpiai bajnok is harcba száll Rióban azért, hogy duplázni tudjon. A modern Olimpiák történelmében egyedül Darrel Pace-nek sikerült eddig ez a bravúr – ráadásul ebből a három íjászból az egyik az a Ki Bo Bae, aki mint címvédő érkezik a tornára.

2. Nyerési esélyek

Olimpiai esélyesek a World Archery szerint
Olimpiai esélyesek a World Archery szerint

A fej-fej melletti küzdelmekben nagyon fontos minden lövés és a forma-időzítés. A World Archery összeállított egy listát az egyéni versenyzők eredményei alapján. Ezek alapján nagy eséllyel indulnak a kóreaiak az aranyéremért!

Ezen kívül több olyan íjász is szerepel a nyári játékokon, akik, ha az elmúlt időszak világversenyein döntetlenre álltak, akkor sose veszítettek ellenfelükkel szemben.

3. Rutinos résztvevők (?)

Rutinos olimpiai íjászok Rióban
Rutinos olimpiai íjászok Rióban

Korábban megszokott volt, hogy a versenyzők már 5-6. olimpiai szereplésen is túl voltak. A mostani versenyzők azonban viszonylag fiatalok ebből a szempontból: a legrutinosabb versenyző is „csak” negyedik alkalommal lép pályára Olimpián – ilyen tapasztalt versenyzőből is csak 6 van – köztük az a Viktor Ruban, akivel idén Banda Árpinak többször meggyűlt a baja a kvalifikációs versenyeken.

4. Újoncok Rióban

Elképesztő az az arány is, amit az „első bálozók” mutatnak. Az idei versenyen a résztvevők 66%-a először veszt rész Olimpián!

5. Első csapatversenyesek

Nem csak egyéniben indul sok újonc – több országról is elmondható, hogy ez az első alkalom, hogy csapatot tudnak kiállítani – szám szerint 6 ilyen országról van szó!

  • Azerbajdzsán
  • Dominikai Köztársaság
  • Líbia
  • Malawi
  • Nepál
  • Szlovákia

(forrás: World Archery)

Tetszett?
Oszd meg!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess minket!
Ez is érdekelhet!
Hirdetés
ajandekboltbanner (1)
ÍJÁSZ HÍRLEVÉL

Ne maradj le az újdonságokról – iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó bejegyzések

Hoyt Invicta íjteszt

Még nem nagyon sikerült semmi konkrét véleményt írjak az új íjról, mert nem tudtam egyértelmű döntésre jutni vele kapcsolatban eddig. Ennek most vége, mert azt

Carter Honey Back Tension Elsütő

Kezdő csigás íjászként,mint sokunknak nekem is minden újdonság számba megy! A célom nekem is az, hogy minél pontosabban a célba juttassam a kilőtt vesszőt! Mint

World Archery 3D Világbajnokság – Kanada

Épp, hogy véget ért a HDH-IAA 3D Európabajnokság Szlovákiában (ahol mindent elsöprő magyar éremeső hullott), a szűkebb magyar válogatott máris készül a következő megmérettetésre: a

Nemzetközi Versenyözön a nyár végén

2019 augusztus-szeptemberi időszakra minden bizonnyal igaz, hogy igazi „íjász dömping” – legalábbis nemzetközi viszonylatban! 3D fronton Szlovákiában (Várna) állnak helyt magyarjaink (szám szerint 126-an a